Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση λίστας Λαγκάρντ
Ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση λίστας Λαγκάρντ

Ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση λίστας Λαγκάρντ

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, αποδεικτικά υλικά που δεν αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο από τις Αρχές. Η απόφαση αυτή θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για τη δικαστική αξιο στοιχείων για , όπως η λίστα Λαγκάρντ και άλλες σχετικές λίστες, γεγονός που αφορά και το Δημόσιο.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την δύο Γερμανών πολιτών, που είχαν στραφεί κατά του γερμανικού κράτους γιατί πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι τους, με ένταλμα που είχε εκδοθεί με βάση στοιχεία που είχαν παραδοθεί από πρώην υπάλληλο τράπεζας στο Λίχτενσταϊν. Το Γερμανών πολιτών εκατηγορείτο για την περίοδο 2002 – 2006, ύψους (σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές) άνω των 50.000.000 ευρώ.

Οι δύο Γερμανοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομική επιχείρηση προσκρούει στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ), καθώς και πως το ένταλμα στηρίχθηκε σε στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του γερμανικού αλλά και του διεθνούς δικαίου. Υποστήριζαν ότι τα στοιχεία αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής και οι Αρχές δεν είχαν δικαίωμα ή αρμοδιότητα να αγοράζουν τέτοια δεδομένα. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και η προσφυγή του ζευγαριού απορρίφθηκε. Το γερμανικό Δημόσιο ισχυρίστηκε πως δεν έβαλε κάποιον να κλέψει τα στοιχεία, αλλά του προσφέρθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επίσης απέρριψε την προσφυγή, καθώς έκρινε πως δεν υπήρξε παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ς. Επίσης εκτίμησε πως το ένταλμα έρευνας έλαβε υπόψη την αρχή της αναλογικότητας, καθώς: Η φοροδιαφυγή είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γερμανικές αρχές παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες δικαίου προκειμένου να αποκτήσουν σχετικές πληροφορίες. Το ένταλμα ήταν σαφές και λεπτομερές ως προς το αδίκημα και τα αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσε.

Προ μηνών είχε περάσει στην Ελλάδα σχετική τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, προκαλώντας αντιδράσεις. Σύμφωνα με την τροπολογία, αξιο παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να γίνει με τρεις προϋποθέσεις: Εάν οι συνέπειες της ερευνώμενης πράξης είναι πολύ βαρύτερες της παράνομης κτήσης. Εάν θα ήταν αδύνατο να αποδειχθεί διαφορετικά η αλήθεια. Εάν δεν προσβάλλεται η ανθρώπινη αξία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση