Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στη Ν.Δ.
Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στη Ν.Δ.

Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στη Ν.Δ.

Σε θρυαλλίδα εντάσεων μεταξύ των υποψηφίων αναδεικνύεται η λειτουργία του κομματικού μηχανισμού αλλά και το… ταμείο της Νέας Δημοκρατίας, στον μακρύ δρόμο μέχρι τις «γαλάζιες» της 22ας Νοεμβρίου. Ο χαρακωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο πολύς χρόνος που μεσολαβεί θα οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που διατυπώνει σε συνομιλητές του ο κ. Κώστας ότι «χειρότερη από τη διάσπαση είναι η γελοιοποίηση».

Η σύγκρουση επικεντρώνεται, εμμέσως, μεταξύ του νυν προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του υποψηφίου διαδόχου Απόστολου Τζιτζικώστα. Εξελίσσεται δε σε δύο επίπεδα, σε αυτό των ελεγχόμενων δημόσιων δηλώσεων και σε ένα άλλο, πολύ πιο σκληρό, των διαρροών. Αφορά, πέραν των προσώπων, και τα στρατόπεδα που, ευθέως ή αντανακλαστικά, στοιχίζονται πίσω από τους δύο υποψηφίους, καθώς σειρά βουλευτών οι οποίοι, ενδεικτικά, εμφανίζονται να υποστηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα, όπως χθες ο κ. Κ. Σκρέκας, κάνουν ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του τέως προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά, συνεργάτες του οποίου, πάντως, επιμένουν να διαμηνύουν ότι ουδείς τον εκφράζει ή τον εκπροσωπεί και «ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος».

Χθες, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη απάντησαν ευθέως στις αιχμές του επιτελείου του κ. Τζιτζικώστα για την ανάγκη αποχώρησης του νυν προέδρου και των συνεργατών του από το κτίριο της Συγγρού. Η πλευρά Μεϊμαράκη αντιπρότεινε όχι μόνον να αποκτήσουν γραφείο όλοι οι υποψήφιοι στη Συγγρού αλλά και να υπάρξουν εκπρόσωποί τους που θα τοποθετηθούν ως αναπληρωτές σε όλες τις γραμματείες του κόμματος, στη γενική διεύθυνση και στις ΝΟΔΕ. Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται μάλλον στο σχόλιο πολιτικού στελέχους που σημείωνε ότι «θέλουν να φύγει ο Μεϊμαράκης ώστε να μετατρέψουν τα γραφεία της Συγγρού σε προεκλογικό κέντρο του Τζιτζικώστα». Η «ρελάνς», συνεπώς, της πλευράς Μεϊμαράκη έχει στόχο να αποδυναμωθούν πόλοι εντός του κόμματος που αναφέρονται στην προηγούμενη ηγεσία και θεωρείται, από το επιτελείο του προέδρου, ότι λειτουργούν ενεργά υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Εκτός διαμάχης επιχειρεί να μείνει το στρατόπεδο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργάτες του οποίου σημείωναν πάντως με νόημα ότι «η Ν.Δ. έχει πρόεδρο που τυγχάνει να είναι και υποψήφιος. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη λεπτή θέση ο κ. Μεϊμαράκης θα τη διαχειριστεί με τη δέουσα διακριτικότητα».

Οπως πληροφορείται η «Κ», ο στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, κ. Θεόδ. Αμπατζόγλου, επέμεινε εμφατικά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ να ζητεί από τον διευθυντή του κόμματος Κ. Τσιμάρα οικονομικά και ταμειακά στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Στη συζήτηση παρενέβη και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδ. Παπαμιμίκος, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά δεν αποτελούν αντικείμενο της ΚΕΦΕ, με να προκληθεί σύρραξη. Η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι περιορισμένη και το σημαντικότερο μέρος του κόστους, περί τις 700.000 ευρώ, να καλυφθεί από την οικονομική συνδρομή όσων προσέλθουν να ψηφίσουν, προκειμένου το κύριο μέρος από την κρατική επιχορήγηση να καλύψει τα οφειλόμενα από μισθούς στο προσωπικό του κόμματος. Η άλλη πρόταση είναι το κόστος των εκλογών να καλυφθεί σε ύψος 500.000 από την κρατική επιχορήγηση και τις συνδρομές των βουλευτών και το υπόλοιπο από τους πολίτες.

Πηγές κοντά στον γεν. διευθυντή του κόμματος Κ. Τσιμάρα σημειώναν, χθες, ότι «μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να μη θέλησε να έχει εικόνα των οικονομικών, ωστόσο οι στενοί του συνεργάτες ενημερώθηκαν πλήρως για την κατάσταση». Σε ερώτημα, αρμοδίως, της «Κ» εάν αυτό αληθεύει, πηγές κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. σημείωναν ότι «επειδή ακριβώς έχουν γνώση, γι’ αυτό και ανησυχούν». Το κλίμα επιβαρύνθηκε από μία αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στην άρση της απόσπασης 87 υπαλλήλων του κόμματος προκειμένου αυτοί να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου αρνούνται ότι στους 87 περιλαμβάνονται και αυτοί, αξίζει να σημειωθεί ότι ως αποσπασμένος εργάζεται στο κόμμα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο διευθυντής του Κ. Τσιμάρας, ο οποίος –όπως προκύπτει– ουδεμία διάθεση υπογραφής της σχετικής απόφασης έχει.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση