Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ανεπάρκεια στο μεταναστευτικό
Ανεπάρκεια στο μεταναστευτικό

Ανεπάρκεια στο μεταναστευτικό

Πλήρη νεπάρκεια στην απορρόφηση εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. , για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αλλά και έκτακτων πόρων που έχουν ήδη ζητηθεί στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων (ενδεικτικά, η παραμονή προσφύγων στο Πεδίον του Αρεως) παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι η νέα «Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης», η λειτουργία της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για τη ροή κονδυλίων προς την Αθήνα, δεν έχει συγκροτηθεί, δεν έχει για να στεγαστεί ούτε, φυσικά, προσωπικό! Με απλά λόγια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της διοικητικής αβελτηρίας αλλά και της χαλαρής δομής του κυβερνητικού σχήματος, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε κρίσιμα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων.

Το τεράστιο αυτό έλλειμμα ανέδειξε ο αρμόδιος επίτροπος , σε τηλεφωνική που είχε προ ημερών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πηγές κοντά στον επίτροπο, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στα σημεία ς, όπως οι μεσογειακές ακτές και το Καλαί μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, σημείωναν ότι «με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζητήθηκε η επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε., ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την πολιτική προστασία και άλλα προγράμματα».

Εντονη η ανησυχία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Προσανατολίζεται, δε, όπως ακούγεται, στο υπουργείο Εσωτερικών, να συγκαλέσει έκτακτη διυπουργική τις επόμενες ώρες, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος υπέρβασης του αδιεξόδου και αντιμετώπισης της ανεπάρκειας που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα. Κυβερνητικές πηγές, αλλά όχι μόνον, «φωτογραφίζουν» ως κυρίως υπεύθυνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και την αδυναμία συντονισμού της ελληνικής πλευράς την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θέση που μάλλον εξηγεί και την εμπλοκή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στη διαχείριση, χωρίς πάντως απτά .

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, σε με την «Κ», αναγνώρισε ότι η νέα υπηρεσία, μέσω της οποίας θα απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, απλώς δεν υπάρχει. Η ίδια πάντως εξηγεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται η νέα Αρχή (που αντικαθιστά τις διάσπαρτες ανά υπουργείο υπηρεσίες που υπήρχαν), πραγματοποιήθηκε μόλις στα τέλη Ιουλίου και, συνεπώς, είναι πρακτικά αδύνατη, όπως επισημαίνει, η συγκρότησή της, η εξεύρεση του κτιρίου που θα τη στεγάσει (δεν υπάρχει χώρος στο υπ. Εσωτερικών), αλλά και η μετακίνηση – απόσπαση των 35 ατόμων που απαιτούνται για τη στελέχωσή της, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών. Ακόμη και αν, ως διά μαγείας, επιλυθούν όλα σε λίγες ημέρες, για την εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων θα απαιτηθεί η εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποίηση της νέας υπηρεσίας!

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση