Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση
Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση σε όλη τη χώρα, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής.

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Όπως είχε αποκαλύψει προ δεκαημέρου η «Κ», το αίτημα για αναστολή όλων των κατεδαφίσεων σε δάση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πιέσεις βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανατολική Αττική, όπου βρισκόταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε εξέλιξη πρόγραμμα κατεδαφίσεων. Με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική (πλην του Μαραθώνα, που κυρώθηκε μερικώς πριν από λίγα χρόνια), οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται το λιγότερο για μια πενταετία, αν βέβαια προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και δεν παραμείνει «θαμμένη», όπως είναι σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση, όπως και οι αντίστοιχες για αυθαίρετα στον αιγιαλό, έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως με τη ρύθμιση τα δύο υπουργεία υποχρεώνουν τη διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από τους οποίους προέρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση