Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση
Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι σε δασικές εκτάσεις. Με που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αναστέλλονται όλες οι σε δάση σε όλη τη χ, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής.

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμέ οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Όπως είχε αποκαλύψει προ δεκαημέρου η «Κ», το αίτημα για αναστολή όλων των κατεδαφίσεων σε δάση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πιέσεις βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανατολική , όπου βρισκόταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε εξέλιξη κατεδαφίσεων. Με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στην Ανατολική (πλην του Μαραθώνα, που κυρώθηκε μερικώς πριν από λίγα χρόνια), οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται το λιγότερο για μια πενταετία, αν βέβαια προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και δεν παραμείνει «θαμμένη», όπως είναι σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση, όπως και οι αντίστοιχες για αυθαίρετα στον αιγιαλό, έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως με τη ρύθμιση τα δύο υπουργεία υποχρεώνουν τη διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από τους οποίους προέρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα της τελευταίας στιγμής για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσι ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση