Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση
Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Αναστέλλονται επ’ αόριστον όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση σε όλη τη χώρα, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής.

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Όπως είχε αποκαλύψει προ δεκαημέρου η «Κ», το αίτημα για όλων των κατεδαφίσεων σε δάση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανατολική Αττική, όπου βρισκόταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε εξέλιξη κατεδαφίσεων. Με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός στην Ανατολική Αττική (πλην του Μαραθώνα, που κυρώθηκε μερικώς πριν από λίγα χρόνια), οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται το λιγότερο για μια πενταετία, αν βέβαια προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και δεν παραμείνει «θαμμένη», όπως είναι σήμερα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση, όπως και οι αντίστοιχες για αυθαίρετα στον αιγιαλό, έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως με τη ρύθμιση τα δύο υπουργεία υποχρεώνουν τη διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι από τους οποίους προέρχεται ο αναπληρωτής κ. Γιάννης Τσιρώνης εξέδωσαν με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

"Αλιεύοντας" την είδηση