Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών
Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών

Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών

Σημάδι νάκαμψης παρουσιάζονται στην αγορά εμπορίου μετά και την ολοκλήρωση των εορτών των Χριστουγέννων. Οι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων, σαφώς ανακουφισμένοι μετά το πέρας των εορτών, κάνουν λόγο για μια θετική πορεία της αγοράς, τόσο κατά τον περασμένο Δεκέμβριο όσο και στο σύνολό της.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης κάνει λόγο για αύξηση της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα της τάξης του 2,5%. «Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, παρόλο που πολλές αβεβαιότητες, όπως υπερφορολόγηση, ληξιπρόθεσμα, , παραμένουν ανοικτά θέματα», παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η καλή πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και το κλείσιμο της τρίτης ς που εν πολλοίς προεξοφλείται.

Στο ίδιο κλίμα, αν όχι και περισσότερο αισιόδοξος, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης . Ο κ. Μακρής κάνει λόγο για μια δυναμική που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα, που ενδεχομένως να βγάλει τις εμπορικές επιχειρήσεις από το τέλμα όπου είχαν περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά μονοψήφια αύξηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι σαφώς υψηλότερη από το 2% έως 3% της ΕΣΕΕ.

Το κρίσιμο ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, δεν είναι η ποσοτικοποίηση της ανόδου της αγοράς όσο η διατηρησιμότητά της στο άμεσο . «Η αγορά επηρεάζεται από το τουριστικό ρεύμα, το οποίο συγκυριακά διευρύνεται, λόγω του ότι παραμένουν κλειστές άλλες γειτονικές αγορές. Σίγουρα είναι θετικό αυτό, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά οι τουρίστες δεν θα επιλέξουν έναν άλλο προορισμό». Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, οι ξένοι επισκέπτες επηρεάζουν κυρίως τα ποσοστά και αυτό είναι κάτι που φαίνεται λόγω ς του ΦΠΑ. «Επιχειρήσεις στο της ς, της Θεσσαλονίκης, της Πυλαίας, των Σπάτων κ.ά., δείχνουν ότι κινήθηκαν φέτος με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10% έως 15%», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση