Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών
Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών

Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζονται στην αγορά εμπορίου μετά και την ολοκλήρωση των εορτών των Χριστουγέννων. Οι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων, σαφώς ανακουφισμένοι μετά το πέρας των εορτών, κάνουν λόγο για μια θετική πορεία της αγοράς, τόσο κατά τον περασμένο Δεκέμβριο όσο και στο σύνολό της.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης κάνει λόγο για της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα της τάξης του 2,5%. «Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, παρόλο που πολλές αβεβαιότητες, όπως υπερφορολόγηση, ληξιπρόθεσμα, κόκκινα , παραμένουν ανοικτά θέματα», παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η καλή πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που εν πολλοίς προεξοφλείται.

Στο ίδιο , αν όχι και περισσότερο αισιόδοξος, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής. Ο κ. Μακρής κάνει λόγο για μια δυναμική που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα, που ενδεχομένως να βγάλει τις από το τέλμα όπου είχαν περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά μονοψήφια της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι σαφώς υψηλότερη από το 2% έως 3% της ΕΣΕΕ.

Το κρίσιμο ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, δεν είναι η ποσοτικοποίηση της ανόδου της αγοράς όσο η διατηρησιμότητά της στο άμεσο . «Η αγορά επηρεάζεται από το τουριστικό , το οποίο συγκυριακά διευρύνεται, λόγω του ότι παραμένουν κλειστές άλλες γειτονικές αγορές. Σίγουρα είναι θετικό αυτό, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά οι τουρίστες δεν θα επιλέξουν έναν άλλο προορισμό». Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, οι ξένοι επισκέπτες επηρεάζουν κυρίως τα ποσοστά και αυτό είναι κάτι που φαίνεται λόγω επιστροφής του ΦΠΑ. «Επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πυλαίας, των Σπάτων κ.ά., δείχνουν ότι κινήθηκαν φέτος με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10% έως 15%», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ζωή αρχίζει όταν κλείνει ένας κύκλος… - https://t.co/PaAJUgRkjl -

  • Πέθανε στον ύπνο του 40χρονος αγιογράφος στη Ν. Αγχίαλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/oI1aWUp9SF -

  • Αιφνίδιος θάνατος πεζοπόρου στο #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/n1IKx7MKdh -

"Αλιεύοντας" την είδηση