Αναπάντητα ερωτήματα για την περιβαλλοντική βόμβα στο Σαρωνικό
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Πειραϊκή καθώς η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” και «μαύρισε» τις ακτές της Σαλαμίνας έφτασε στη Φρεαττύδα και δίνεται μάχη για να μην επεκταθεί έως το Φάληρο.
Σε όλη την περιοχή της Πειραϊκής υπάρχει έντονη δυσοσμία από την πετρελαιοκηλίδα ενώ εκφράζονται φόβοι για την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας σε σημεία όπως η Μαρίνα Ζέας.
Tεχνικά συνεργεία βρίσκονται από νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να γίνει η απορρύπανση των υδάτων.

Για το γεγονός ενημερώθηκε αμέσως ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη. Ο κ. Μώραλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα.
Tα αναπάντητα ερωτήματα
Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης προς δύο κατευθύνσεις. Το πρώτο αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς ήταν αγκυροβολημένο στον Αργοσαρωνικό (κοντά στην Ψυττάλεια) και οι καιρικές συνθήκες μόνο δυσχερείς δεν ήταν. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «γίνεται έρευνα, γιατί υπάρχουν ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν όλα».
Το δεύτερο αφορά την χρόνο αντίδρασης στην οικολογική καταστροφή, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από τους κατοίκους της Σαλαμίνας ότι τα συνεργεία απορρύπανσης καθυστέρησαν. Σημειώνεται ότι χθες ένα συνεργείο καθαρισμού (το οποίο προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρία) εργαζόταν από το πρωί στην ακτή των Σεληνίων: ένα βυτίο απορροφούσε το πετρέλαιο που είχε με ένα μικρό φράγμα εγκλωβιστεί στο αλιευτικό καταφύγιο και ένα συνεργείο απομάκρυνε το επιφανειακό στρώμα άμμου, που είχε καλυφθεί με μαζούτ.
«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και οι ομάδες που έχουν σταλεί για την αντιμετώπισή της πολύ μικρές», υποστήριξε μιλώντας στην “Καθημερινή” η δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου. «Φοβόμαστε ότι σε μια αλλαγή του ανέμου θα έχουμε νέα ρύπανση του νησιού». Όπως αναφέρει, ο δήμος θα συγκεντρώσει αιτήματα πολιτών για αποζημίωση και θα καταθέσει μήνυση μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι μεγάλη, από τα εστιατόρια έως τους αλιείς», αναφέρει.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού
Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή. Περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Χθες το απόγευμα (Τρίτη) έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αλλά και πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης. Τοποθετήθηκαν ειδικά φράγματα και ρίχτηκαν μεγάλες ποσότητες αντιρρυπαντικών ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ρύπανσης.