Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Ανάλογα δικαιώματα με αυτά του γάμου και για το σύμφωνο συμβίωσης
Ανάλογα δικαιώματα με αυτά του γάμου και για το σύμφωνο συμβίωσης

Ανάλογα δικαιώματα με αυτά του γάμου και για το σύμφωνο συμβίωσης

Δικαιώματα ανάλογα των ζευγαριών που έχουν επιλέξει τον γάμο θα έχουν στο εξής και τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο επεκτείνεται με τις νέες διατάξεις και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που έδωσε στη το υπουργείο Δικαιοσύνης το σύμφωνο συμβίωσης στο εξής θα επιλέγεται και από ομόφυλα ζευγάρια ως τρόπος συμβίωσης και θα παράγει όλα σχεδόν τα δικαιώματα που έχουν όσοι συνάπτουν γάμο, πλην της υιοθεσίας τέκνων, θέμα που θα απασχολήσει το υπουργείο στο μέλλον.

Δικαιώματα κληρονομικά, φορολογικά και δημοσιουπαλληλικού δικαίου θα ρυθμίζονται για τους συνάπτοντες σύμφωνο συμβίωσης, όπως τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές διατάξεις.

Μεταξύ αυτών ρυθμίσεις για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ενώ με άλλες διατάξεις ενισχύεται η αντιρατσιστική νομοθεσία, με την πρόβλεψη ότι ρατσιστικά θα θεωρούνται τα εγκλήματα όχι μόνον που βασίζονται σε ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και εκείνα που αντικειμενικά έχουν ρατσιστικά αίτια καθώς στηρίζονται στις σε φυλή η .

Διατάξεις για τον Τύπο

Με άλλες διατάξεις καταργείται το κατώτερο πλαφόν για σε βάρος του Τύπου για συκοφαντικά δημοσιεύματα που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ και η θα ξεκινά από μηδενική βάση και θα επαφίεται στη δικαστική κρίση.

Επίσης επανέρχεται η δυνατότητα της διόρθωσης των συκοφαντικών δημοσιευμάτων εκ μέρους του Τύπου στον οποίο δίδεται σχετική 20 ημερών και στην περίπτωση που δεν  υπάρχει επανόρθωση, τότε ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη .

Αδίκημα ο διαχωρισμός ανθρώπων με βάση το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά από φιλανθρωπικές δράσης

Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που ποινικοποιούν για πρώτη φορά συμπεριφορές που διαχωρίζουν πολίτες με βάση το φύλο, την ιδεολογία ή τη από φιλανθρωπικές δράσεις, όπως ή αιμοδοσίες, καθώς θα προβλέπεται ότι τέτοιες συμπεριφορές θα είναι ποινικά διωκόμενες σε βαθμό πλημμελήματος.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις επεκτείνεται η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) και σε άλλες κατηγορίες πλην φοιτητών και αναπήρων κρατουμένων, ενώ για την επιβολή του μέτρου σε υπόδικους στο εξής δεν θα χρειάζεται η κρίση του αρμόδιου ανακριτή παρά μόνον του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο μετέχει εισαγγελέας.

Αλλες διατάξεις ρυθμίζουν θέματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών γραμματέων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πνιγμός 73χρονου στα #Πλατανίδια #Πλατανίδια - https://t.co/nHgDbIEPTH -

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

"Αλιεύοντας" την είδηση