Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Αναγνώριση προϊόντων-μαϊμού μέσω απλής εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο
Αναγνώριση προϊόντων-μαϊμού μέσω απλής εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο

Αναγνώριση προϊόντων-μαϊμού μέσω απλής εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο

Ενα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της διακίνησης προϊόντων απομίμησης, καθώς και του λαθρεμπορίου έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παγκοσμίως. Ταυτόχρονα και οι καταναλωτές μπορούν με μια απλή εφαρμογή να ταυτοποιήσουν ένα προϊόν με την επιχείρηση που το έχει κατασκευάσει.

Ο λόγος για το Παγκόσμιο Κωδικών GS1, με την ονομασία GEPIR, μια παγκόσμια διαδικτυακή όπου καταχωρίζονται οι μοναδικοί αριθμοί που φέρουν τα προϊόντα, οι γνωστοί barcodes.

Η συγκεκριμένη χρησιμοποιείται ήδη ως βάση πληροφόρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, ενώ και οποιοσδήποτε καταναλωτής μπορεί μέσω του κινητού τηλεφώνου του να κάνει αυτή την ταυτοποίηση. Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής iGepir μπορεί να «σκανάρει» το barcode σε ένα προϊόν και να πάρει την πληροφορία για την επιχείρηση που το έχει παραγάγει. Βεβαίως, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι στην καταχωρίζονται οι κωδικοί που έχει χορηγήσει το GS1, το οποίο όμως πλέον αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρότυπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ελλάδα το αντίστοιχο γραφείο του οργανισμού, το GS1 Association Greece, συνεργάζεται ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τελωνεία, με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς και με το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τη με το GS1 Association Greece για την έκδοση νέων barcodes στις ταινίες φορολογίας των καπνικών προϊόντων, οι οποίες κυκλοφορούν ήδη στην από τον Φεβρουάριο του 2017, στην προσπάθεια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα. Στις εν λόγω ταινίες έχει εφαρμοσθεί η τεχνολογία «data matrix» και στην ουσία κάθε πακέτο τσιγάρων φέρει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό. Μάλιστα, οι ταινίες αυτές καλύπτουν και τις απαιτήσεις επικείμενης κοινοτικής οδηγίας που προϋποθέτει οι πληροφορίες που παρέχονται να είναι αναγνώσιμες σε όλες τις χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση