Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αναφαίρετο το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και τύπου
Αναφαίρετο το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και τύπου

Αναφαίρετο το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και τύπου

Όχι στη λογοκρισία μέσω διώξεων

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος «Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους», «O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται» ενώ στο Άρθρο 10 της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ σημειώνεται ότι «Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερίαν γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων…..»

Aυτό τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι , εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την  αγωγή του Υπουργού Άμυνας κ Π. Καμμένου κατά δημοσιογράφου ζητώντας του 1 εκατ ευρώ για τη δημοσίευση άρθρου σε ηλεκτρονικό μέσο.

Για το ίδιο θέμα οι Οικολόγοι τονίζουν: “Η τακτική των αγωγών πολιτικών ή επιχειρηματιών κατά στοχεύει στη φίμωση και τελικά τον έλεγχο του τύπου, μέσω της απειλής της βιομηχανίας των αγωγών. Αυτό φυσικά είναι ακόμα πιο προβληματικό όταν γίνεται από κυβερνητικούς παράγοντες. Κι ενώ ο υπουργός ΕΘΑ επιδιώκει να φιμώσει δημοσιογράφους –αντί να απαντήσει πολιτικά στην κριτική τους-  μέσω δικαστικής δίωξης ο ίδιος διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμά να σπιλώνει και να στιγματίζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες με τον πολιτικό του λόγο υπερασπιζόμενος υποθέτουμε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου., Η στάση αυτή του κ. Καμμένου έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του  περί «αποστολής στον κ Σόϊμπλε 1,5εκ λαθρομεταναστών» -ως “τιμωρία” φανταζόμαστε για την άκαμπτη στάση του στην οικονομική - όπως και με επισημάνσεις του τύπου «… ανάμεσα στους μετανάστες κρύβονται τζιχαντιστές του ISIS που συνιστούν  μέγιστη απειλή για τη χώρα »

Όλα αυτά, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκε η έκθεση   της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»  για το 2014, στην οποία η χώρα μας κατέχει την  91η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, ενώ είμαστε στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη στην , με τελευταία τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει 56 θέσεις από το 2009, απόρροια μεταξύ άλλων και της οικονομικής κρίσης που καθιστά τα πιο «ευάλωτα» σε οικονομικούς εκβιασμούς.”

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός τους αποτελούν το προπύργιο της δημοκρατίας και πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία χωρίς , ιδεολογικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Να μην επιτραπεί σε ακραίες κυβερνητικές φωνές να γίνουν τροχοπέδη στη νέα πορεία που χαράσσεται, αυτές πρέπει να απομονωθούν και να ακυρωθούν πολιτικά.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα -σε αντίθεση με τα οικονομικά θέματα που επιδέχονται ς-  είναι ο κεντρικός πυλώνας της κοινωνίας και είναι αδιαπραγμάτευτα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην «Ώρα της γης»

Στις 28 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ και για μία ώρα, η Ελλάδα σβήνει για ακόμη μια χρόνια τα φώτα συμμετέχοντας στην «» (Earth Hour) στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητος πολιτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να στείλουν και φέτος ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα για την αλλαγή των πολιτικών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Με βάση στοιχεία προηγούμενων ετών, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο κατά την έναρξη της «» αντιστοιχεί στην τάξη των 500 MW, ποσότητα που έχει ως την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φ. Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην «Ώρα της Γης» σβήνοντας τα φώτα του σπιτιού τους  αλλά και να συνδράμουν με μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση