Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Άμυνα: Η Ε.Ε. χαιρετίζει την επιτευχθείσα πρόοδο προς μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία
Άμυνα: Η Ε.Ε. χαιρετίζει την επιτευχθείσα πρόοδο προς μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία

Άμυνα: Η Ε.Ε. χαιρετίζει την επιτευχθείσα πρόοδο προς μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία

Η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ικανοποίησή της για την κίνηση της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Κροατίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Φινλανδίας που δρομολόγησαν τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) στον τομέα της άμυνας, υπογράφοντας στις 13/11 κοινή γνωστοποίηση και υποβάλλοντάς τη στην Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Από τον καιρό της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος Γιούνκερ απευθύνει εκκλήσεις για ισχυρότερη Ευρώπη όσον αφορά την και την άμυνα. Τον Απρίλιο του 2014 δήλωνε σχετικά: «Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε περισσότερο στα σοβαρά τις διατάξεις της ισχύουσας Συνθήκης που επιτρέπουν σε όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν να δημιουργήσουν σταδιακά μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Γνωρίζω ότι αυτό δεν το επιθυμούν όλοι. Ωστόσο, οι χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν πρέπει να ενθαρρυνθούν να το πράξουν. Από οικονομική άποψη, η από κοινού αξιοποίηση αμυντικών ικανοτήτων στην Ευρώπη είναι απολύτως λογική.» Ο ίδιος φιλόδοξος στόχος καθορίστηκε στο σχέδιο τριών σημείων του προέδρου Γιούνκερ για την εξωτερική πολιτική, το οποίο ενσωματώθηκε στις Πολιτικές Κατευθύνσεις – το πολιτικό συμβόλαιο της Επιτροπής Γιούνκερ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το .

Το πλαίσιο και η διαδικασία της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας βασίζονται στη Συνθήκη και αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν τη σχετική ικανότητα και βούληση. Θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους. Μετά τη σημερινή γνωστοποίηση, το Συμβούλιο θα πρέπει να εκδώσει έως το τέλος του έτους επίσημη απόφαση για τη θέσπιση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, ενώ θα πρέπει παράλληλα να προσδιοριστούν τα πρώτα έργα.

Το , το οποίο δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2017, θα προωθήσει τα συνεργατικά έργα στον τομέα της αμυντικής έρευνας, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την από κοινού απόκτηση ικανοτήτων. Η σημερινή κοινή γνωστοποίηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης έως το 2025, όπως τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρόκριση στους «οκτώ» για Τσιτσιπά – Σάκκαρη #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/PeqGjCCrW0 -

  • Στο Κτίριο Καπνού η «Επάνοδος» #ΚτίριοΚαπνού - https://t.co/wNGdA6JVjF -

  • Κ. Παπανάτσιου: Η κοροϊδία των συνταξιούχων από την ΝΔ συνεχίζεται με τη φορολόγηση αναδρομικών για τα έτη 2015-201… - https://t.co/eYoYAc6ZF6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση