Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αμφισβητείται η συνταγματικότητα της ρύθμισης για το μέρισμα
Αμφισβητείται η συνταγματικότητα της ρύθμισης για το μέρισμα

Αμφισβητείται η συνταγματικότητα της ρύθμισης για το μέρισμα

Σοβαρότατες ενστάσεις, ακόμα και ως προς τη συνταγματικότητα της κρισιμότερης ρύθμισης του νομοσχεδίου για τη κοινωνικού μερίσματος, εγείρει με την έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να θέτει σε νέες βάσεις τη συζήτηση που προγραμματίστηκε να γίνει στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα, καθώς εκτός των άλλων μοιάζει να δικαιώνει σειρά ενστάσεων από της αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνητικού σχεδιασμού, και θεωρείται ότι είναι πιθανόν να οδηγήσει σε «νομοτεχνικές» από πλευράς του οικονομικού επιτελείου.

Η επικεντρώνεται κατ’ αρχήν στην πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για εξουσιοδότηση υπουργών, ώστε μέσω ειδικής απόφασής τους (ΚΥΑ) να προσδιοριστούν τα διανομής του μερίσματος, ενώ παρατηρήσεις γίνονται και ως προς την παράμετρο για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – μέσω των κονδυλίων που θα δοθούν στη ΔΕΗ.

Ασάφειες

Ειδικότερα, ως προς την πρόβλεψη για την ΚΥΑ σημειώνεται πως εμπεριέχει ασάφειες οι οποίες ούτε και συνταγματικά είναι επιτρεπτές. «Απαιτείται να περιέχει το νομοθετικό κείμενο όχι απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, αλλά επιπλέον και την ουσιαστική ρύθμισή του, έστω και σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, συμφώνως προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση». Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: «Οι κύριες και ουσιώδεις ρυθμίσεις πρέπει να έχουν τεθεί από τον ίδιο νομοθέτη».

Συγκεκριμένα ως προς την αναφορά που υπάρχει στο νομοσχέδιο ότι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος είναι «τα οικονομικά αδύναμα πρόσωπα και ευάλωτα νοικοκυριά», στην έκθεσή του το Συμβούλιο τονίζει ότι «προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν η αυτή συνιστά, κατά το , ορισμένο καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης». Επιπροσθέτως κρίνεται ότι και η αναφορά στη περί «άλλων» –πέραν των «εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής»– κριτηρίων που θα λαμβάνονται υπόψη από την ΚΥΑ, «δεν φαίνεται να αποτελεί επιτρεπτή κατά το νομοθετική εξουσιοδότηση». Παράλληλα, σημειώνεται και πως «δεδομένου ότι το διανεμόμενο ποσό κοινωνικού μερίσματος “δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές ρυθμίσεις”, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα δημοσιονομικά , τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την τυχόν προσαύξησή του κατά την έκδοση της ΚΥΑ».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vXIkeqWETp -

  • #φωτιά στη Βόρεια Αττική: Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος #φωτιά - https://t.co/anAiAXk6Q0 -

  • Συνελήφθη ο «#Κάμελ» για ληστεία #Κάμελ - https://t.co/KQsnMCfDjm -

"Αλιεύοντας" την είδηση