Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ζητούν οι θεσμοί
Άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ζητούν οι θεσμοί

Άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ζητούν οι θεσμοί

Αφόρητη πίεση για την άμεση αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δέχονται οι διοικήσεις των τραπεζών τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από τους θεσμούς, που διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Ισχυρές ασκούν επίσης ξένα χαρτοφυλάκια-μέτοχοι των τραπεζών που ανησυχούν για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης –σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν πετύχουν τους στόχους–, κάτι που θα οδηγήσει στην απώλεια των κεφαλαίων τους (για κάποιους τρίτη φορά).

Πέραν της άμεσης εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι πιέζουν τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι πέραν των προβλημάτων που οφείλονται σε κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις και οι τράπεζες μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει τον απαιτούμενο ζήλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει άμεση δράση για τα κόκκινα δάνεια θα ενεργοποιηθούν , με πρώτο πρώτο την επιβολή υψηλότερων προβλέψεων για διάφορες κατηγορίες δανείων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στεγαστικά όπου οι προβλέψεις που διενεργούν οι τράπεζες είναι χαμηλές –κοντά στο 25% της αξίας του δανείου–, καθώς θεωρητικά ο κίνδυνος καλύπτεται από την αξία του ακινήτου. Eτσι ως μέτρο-, σε περίπτωση που σημειωθεί νέα καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες σε των προβλέψεων που διενεργούν για το χαρτοφυλάκιο. Κάτι τέτοιο θα έθετε άμεσα ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας και κατ’ επέκτασιν ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι το 2017 οι τράπεζες βρίσκονται οριακά εντός στόχων για τη των κόκκινων δανείων (σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό), επιτυχία που οφείλεται στις μεγαλύτερες διαγραφές δανείων. Αντίθετα, δεν μπόρεσαν να πετύχουν τη των μη εξυπηρετούμενων δανείων με πωλήσεις και πλειστηριασμούς, όπως σχεδίαζαν. Ετσι, με τα αναθεωρημένα σχέδια οι τράπεζες τη διετία 2018 – 2019 πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις και πλειστηριασμούς και ακριβώς γι’ αυτό η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντός του 2017 θεωρείται κρίσιμης σημασίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση