Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Alpha και Eurobank πέτυχαν τον στόχο
Alpha και Eurobank πέτυχαν τον στόχο

Alpha και Eurobank πέτυχαν τον στόχο

Πιθανότατα σήμερα θα κλείσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου οι περισσότερες τράπεζες, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών και πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα το προγραμματισμένο Euroworking Group.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η διαδικασία να παραταθεί 1-2 ημέρες ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να παγιωθεί το θετικό κλίμα μετά την επιτυχή ολο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αυξήσεις της Eurobank και της καλύφθηκαν χθες το βράδυ. H Alpha συγκέντρωσε προσφορές 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,55 δισ. που ήταν το ποσό (ή 1,46 δισ. που χρειαζόταν μετά την ενσωμάτωση των κεφαλαιακών πλάνων).

Οι επιτελείς των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την άντληση από την αγορά των αναγκαίων ποσών, παρά την επιδείνωση του κλίματος εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολο των διαπραγματεύσεων αλλά και της τραγικής τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περίπου 650 εκατ. ευρώ λιγότερα μετά την έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αναλυτικά από την Εποπτεία εγκρίθηκαν δράσεις που οδηγούν σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών κατά 271 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, 180 εκατ. της Alpha, 120 εκατ. της ΕΤΕ και 83 εκατ. της Eurobank.

Χθες πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε ότι έχουν ήδη καλυφθεί τα τρία τέταρτα της αύξησης. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ομάδα επενδυτών που έχουν δεσμευτεί για τη συμμετοχή της αύξησε το ποσό κατά 100 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν τουλάχιστον 453 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split) με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές. Στόχος της τράπεζας είναι το βιβλίο προσφορών να κλείσει σήμερα στις 19.00 ώρα ς.

Την αισιοδοξία τους υπογραμμίζουν στελέχη της , σημειώνοντας ότι παρά την επιδείνωση των συνθηκών, το ενδιαφέρον για την αύξηση του ομίλου παραμένει ισχυρό και εκτός απροόπτου σήμερα θα κλείσει το βιβλίο προσφορών. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση όπου εγκρίθηκε η απόφαση της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλειος Ράπανος, σημείωσε ότι από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) η Alpha Bank εμφάνισε τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ς Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε συνέντευξή του στην «Κ» (15.11) τόνισε την αισιοδοξία του για την ανακεφαλαιο, υπογραμμίζοντας ότι «αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια, είμαστε σίγουροι πως “ξεκλειδώνουμε” τη σωστή αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και δίνουμε τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων όπως τα δάνεια σε καθυστέρηση ή η μειωμένη ». Το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ το πιθανότερο είναι να κλείσει αύριο Τετάρτη.

Σήμερα επιδιώκει να ολοκληρώσει την αύξηση η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άνοιξε πρώτη τη διαδικασία. Στελέχη της εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η τράπεζα θα αντλήσει από την αγορά τα κεφάλαια που χρειάζονται, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, στη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, σημείωσε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαιος θα δώσει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσίευμα του Bloomberg πάντως, που αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών, επισημαίνει ότι οι επενδυτές δηλώνουν συμμετοχή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις αυξήσεις της ς Τράπεζας και της Πειραιώς μέχρι και 90% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση