Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αλλάζουν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας χωρίς να «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί
Αλλάζουν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας χωρίς να «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί

Αλλάζουν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας χωρίς να «ξεφουσκώνουν» οι λογαριασμοί

Αλλαγή της άδικης μεθοδολογίας χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), χωρίς ωστόσο να προκύπτει όφελος για τους , αφού παράλληλα αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις ανά κατανάλωσης, προβλέπει η που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Ενέργειας στη Βουλή.

Αντιθέτως, μάλιστα, για καταναλώσεις άνω των 4.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο, όριο που μπορεί να φτάσει εύκολα ένα μέσο νοικοκυριό εάν κάνει χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση, οι χρεώσεις ΥΚΩ αυξάνονται σε ποσοστό 18,1%.

Η , που ήρθε με καθυστέρηση μηνών και έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος από την υφιστάμενη μεθοδολογία χρέωσης των ΥΚΩ, προβλέπει τρεις κλίμακες καταναλώσεων έναντι τεσσάρων, οι οποίες θα ισχύουν από 1ης/1/2018.

Η πρώτη των 0-1.600 κιλοβατώρων το τετράμηνο παραμένει ως έχει και χρεώνεται με 6,90 ευρώ η μεγαβατ. Σε ισχύ παραμένει και η δεύτερη κλίμακα των 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρων, η χρέωση της οποίας όμως αυξάνει από 15,70 ευρώ η μεγαβατ στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα. Ολες οι καταναλώσεις άνω των 2.001 κιλοβατώρων αποτελούν την τρίτη κλίμακα και χρεώνονται με 85 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στην υφιστάμενη μεθοδολογία υπάρχει κλίμακα των 2.001-3.000 κιλοβατώρων και χρέωση 39,87 ευρώ και άνω των 3.001 κιλοβατώρων με χρέωση 44,88 ευρώ. Αυτό που αλλάζει και είναι σημαντικό για τους είναι ότι μόνον οι ποσότητες ρεύματος που υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη κλίμακα θα τιμολογούνται με τη χρέωση της επόμενης έναντι της χρέωσης στην υψηλότερη κλίμακα από την πρώτη κιλοβατώρα που ισχύει σήμερα. Η αυτής της μεθοδολογίας, που έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό «άδικη» για τους καταναλωτές, δεν οδηγεί ωστόσο σε ελάφρυνση του σχετικού λογαριασμού. Με την τροπολογία αποκαθίσταται η της χρέωσης, το κόστος ωστόσο που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής παραμένει το ίδιο, με τη διαφορά ότι πλέον δεν είναι αποτέλεσμα μιας στρεβλής και άδικης μεθοδολογίας αλλά μιας αύξησης των χρεώσεων για καταναλώσεις άνω των 1.601 κιλοβατώρων το τετράμηνο, κλίμακα που υπολείπεται της κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού κατά 800 κιλοβατώρες σε κανονικές συνθήκες.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση