Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αλλαγή νόμου για το άσυλο στο «και πέντε»
Αλλαγή νόμου για το άσυλο στο «και πέντε»

Αλλαγή νόμου για το άσυλο στο «και πέντε»

Λίγο πριν ξεσπάσει μια νέα , ανάλογη του 2015 για την Ελλάδα και ενώ επί ενάμιση χρόνο παρακωλύεται η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – ς (Μάρτιος 2016) από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο εσωκομματικών αντιδράσεων, η αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου για το άσυλο, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν οι επιστροφές μεταναστών στην , στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως είναι φα από τα μηνύματα της , η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της απέναντι στις συνέπειες της ολιγωρίας της.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου επί του νόμου 4475, τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε τον Απρίλιο του 2016, κρίνονταν εδώ και καιρό επιβεβλημένες, καθώς οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και στην πράξη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.

Την Τετάρτη, η υπηρεσία Ασύλου, που κρίνει τις αιτήσεις ασύλου σε α΄ βαθμό και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί υπό δύσκολες συνθήκες στον όγκο δουλειάς, εξέδωσε δελτίο Τύπου με τα πεπραγμένα της: «Από τον Μάρτιο του 2016 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε α΄ βαθμό 33.021 αιτήσεις στα πέντε ». Είναι φα ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη διαδικασία που ακολουθείται μετά.

Σε μια προσπάθεια να τορπιλιστεί εκ των έσω η κοινή δήλωση, οι τότε υπεύθυνοι συνέταξαν ένα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα να προσφύγουν έως και 4 φορές για την επανεξέταση του αιτήματός τους. Χαρακτηριστικά ο τέως γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, επί των ημερών του οποίου συντάχθηκε ο νόμος, όπως είχε επισημάνει η «Κ» σε δημοσίευμά της (4/12/2017), πολλές φορές έχει ταχθεί κατά της κοινής δήλωσης, ενώ σε του αναφέρει: «Αν τελικά η “Συμφωνία” – Τουρκίας δεν έχει ακόμη πλήρως εφαρμοστεί… αυτό οφείλεται στη σθεναρή αντίδραση οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημόσιων λειτουργών».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση