Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αλλαγή γραμμής από την κυβέρνηση
Αλλαγή γραμμής από την κυβέρνηση

Αλλαγή γραμμής από την κυβέρνηση

Το πάθημα –της περασμένης εβδομάδας– έγινε μάθημα στην κυβέρνηση και η κριτική προς το κόμμα, ακόμη και από φίλιες δυνάμεις, έφερε αποτέλεσμα.

Ετσι χθες, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας εροβασίλη, όσο και η Κουμουνδούρου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, φρόντισαν άμεσα να καταδικάσουν την επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά της Μονής Πετράκη. Η θέση αμηχανίας και άμυνας, στην οποία η κυβέρνηση περιήλθε την περασμένη εβδομάδα, όταν χρειάστηκε να παρέλθουν τρεις ημέρες από την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης πριν οι συναρμόδιοι υπουργοί, υπό ένα γενικευμένο κλίμα αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας, καταδικάσουν το συμβάν, καλλιέργησε τα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν χθες.

Είναι σαφές ότι η κυβερνητική ηγεσία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να καταστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια και άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών προνομιακός χώρος για την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την πλευρά της .Δ., που ούτως ή άλλως θεωρούν ότι στα ζητήματα αυτά η δική τους ατζέντα έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους πολίτες, έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ετερόκλητες δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, αναφορικά με την αντιμετώπιση των καταλήψεων με τη λειτουργία της αστυνομίας, με την ανοχή σε πράξεις όπως αυτή της διακοπής της Θείας Λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση βρέθηκε αμυνόμενη, το Μαξίμου τήρησε στάση ουδέτερου παρατηρητή, αφήνοντας τον αρμόδιο υπουργό ίκο Τόσκα να εισπράξει και να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια μέρους του κόμματος. Από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και με δεδομένη την εμπλοκή της Εκκλησίας, που φρόντισε να καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της κυβέρνησης, προήλθε η διαφορετική προσέγγιση, η οποία έγινε άμεσα αντιληπτή χθες.

Η κ. εροβασίλη έσπευσε να δηλώσει ότι «προκαλεί αποτροπιασμό» η εμπρηστική επίθεση στο προαύλιο του κτιρίου των γραφείων της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Και προσέθεσε ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή». Βεβαίως, η απρόσκοπτη της θρησκευτικής λατρείας ήταν αυτή που διαταράχθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε το συμβάν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ενέργειες τέτοιου είδους οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της ς. Η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ζητήματα που απαιτούν πλήρη σεβασμό».

Οπως ήταν αναμενόμενο, από την πλευρά της Ν.Δ. φρόντισαν να ανεβάσουν του τόνους, με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Κουμουτσάκο να αναφέρεται σε αλυσίδα επιθέσεων και δαλισμών κατά ναών, η οποία, όπως είπε, μεγαλώνει. «Η αποθράσυνσή τους συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας– αρνείτο να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Εστω και τώρα ας βάλει τέλος στην ιδιόμορφη αυτή ιδεο-κομματική κάλυψη που δίνει στους αντιεξουσιαστές», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση