Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΥΓΕΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Αλκοόλ: Το τι πίνουμε επηρεάζει το πως νιώθουμε
Αλκοόλ: Το τι πίνουμε επηρεάζει το πως νιώθουμε

Αλκοόλ: Το τι πίνουμε επηρεάζει το πως νιώθουμε

Οι διαφορετικοί τύποι αλκοολούχων ποτών μπορούν να αλλάξουν και να καθορίσουν τη διάθεση με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και την συναισθηματική κατάσταση. Τα οινοπνευματώδη ποτά ίσως να σας κάνουν να νιώσετε θυμό, σέξι ή ότι θέλετε να κλάψετε, ενώ το κόκκινο κρασί και η μπύρα να σας χαλαρώσουν.

Για την έρευνα στο περιοδικό BMG Open, ερωτήθηκαν σχεδόν 30,000 άτομα ηλικίας 18-34 από 21 διαφορετικές χώρες. Όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έπιναν μπύρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά και ο καθένας ανέφερε πως ο κάθε τύπος αλκοόλ έχει διαφορετική επίδραση πάνω του. Ενώ η κατανάλωση λίγων ποτών μπορεί να αποδειχτεί ευχάριστη, οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα της έρευνας θα τους βοηθήσουν να διευκρινίσουν τους κινδύνους που ενέχει ο εθισμός στο αλκοόλ.

Εκρήξεις θυμού

Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι γίνονται πιο ανεκτικοί στο αλκοόλ και καταλήγουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, προκριμένου να αισθανθούν τις θετικές επιδράσεις του ποτού. Ωστόσο, ενέχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κι αρνητικές, όπως επισημαίνει ο ερευνητής καθηγητής Μάρκ Μπέλις του οργανισμού Δημοσίας Υγείας της Ουαλίας.

Η ανώνυμη διαδικτυακή έρευνα, που προσέλαβε συμμετέχοντες μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και περιοδικά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε ότι:

  • Το κόκκινο κρασί τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο ληθαργικούς από το λευκό κρασί
  • Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αισθάνονται πιο χαλαροί όταν πίνουν κόκκινο κρασί ή μπύρα
  • Πάνω από το 40% δήλωσε ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τους κάνει να αισθάνονται σέξι
  • Πάνω από τους μισούς απάντησαν πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τους δίνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση
  • Περίπου ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνεται πιο επιθετικό όταν καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά
  • Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι πιο πιθανή να σχετίζεται με συναισθήματα θυμού, αδιαθεσίας, νευρικότητας και κλάματος.
  • Οι άντρες ήταν πολύ πιο επιρρεπείς συγκριτικά με τις γυναίκες να συσχετίσουν συναισθήματα θυμού με όλους τους τύπους αλκοόλ, ιδιαίτερα με πιο δυνατά ποτά

Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν μόνο έναν συσχετισμό και δεν εξήγησαν τις αιτίες αυτών των αλλαγών. Ο καθηγητής Μπέλις ανέφερε πως το περιβάλλον στο οποίο καταναλώνεται το αλκοόλ ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που έλαβε υπόψιν της η έρευνα, και συγκεκριμένα αν η κατανάλωση ποτού έγινε στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασθενής σεισμική δόνηση το μεσημέρι στην Σκιάθο - https://t.co/LZBKkt17HL -

  • Νέος μοναχός στην μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς - https://t.co/YLQBLoTu6j -

  • Έντεκα θετικά κρούσματα κορωναϊού - https://t.co/L6TCEhFSXj -

"Αλιεύοντας" την είδηση