Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΣΜΟΣ / Αλέξης Τσίπρας: Παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης ο Νέλσον Μαντέλα
Αλέξης Τσίπρας: Παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης ο Νέλσον Μαντέλα

Αλέξης Τσίπρας: Παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης ο Νέλσον Μαντέλα

« Είμαι από μία χώρα πολύ μακριά από αυτήν του Νέλσον Μαντέλα. Παρόλα αυτά, η χώρα μου είναι αυτή που έχει εμπνεύσει τα ιδεώδη, για τα οποία αυτός έδωσε μάχες και ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του» τόνισε ο Έλληνας   στην ομιλία του,  στη Σύνοδο Κορυφής για την «Νέλσον Μαντέλα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως  στον αιώνα που πέρασε, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που ενέπνευσε αυτά τα ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες και ότι σήμερα, το όραμά του και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, την που ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακές προκλήσεις. Αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυση του ρατσισμού και έκρηξη του φονταμενταλισμού.

«Η σημερινή συγκυρία απαιτεί ένα πρότυπο ηγεσίας σαν αυτό του Νέλσον Μαντέλα. Έναν ακούραστο μαχητή της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και την ίδια , έναν υπεύθυνο ηγέτη και επιδέξιο διπλωμάτη, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να πετύχει αυτούς τους στόχους.

Γιατί πιστεύω, πως αυτή ήταν η δύναμή του.

Ήταν ένας αγωνιστής που απέδειξε με τη στάση του, την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας αγωνιστής που γαλουχήθηκε στη ριζοσπαστική Αριστερά, την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία και τα 27 χρόνια φυλακίσεων.

Και έγινε ο πολιτικός άνδρας που μεταμόρφωσε όλη αυτή την οργή και τις φυλακίσεις σε μια αξιοθαύμαστη ενέργεια, προκειμένου να πετύχει τη συμφιλίωση, την ενότητα και την » επισήμανε ο .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για  μία ιστορική συγκυρία που το πολιτικό μομέντουμ μας τραβά βίαια στο παρελθόν, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε την ανατροπή. «Η κοινωνική και η ειρήνη δεν χαρίζονται. Κερδίζονται μέσα από και συμβιβασμούς. Η πατρίδα μου τα βίωσε και τα δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Για την Ελλάδα είπε πως σήμερα έχει καταφέρει:

-Να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, έχοντας προστατεύσει τους πιο αδύναμους.

-Να διευρύνει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, να ενισχύσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να προασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

-Να διαχειριστεί τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Να επιλύσει διεθνείς διαφορές, όπως το ονοματολογικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, την πΓΔΜ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο σημείωσε: « Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Νέλσον Μαντέλα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και να μας εμπνέει να βελτιωνόμαστε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είτε για να ξεπεράσουμε συγκρούσεις όπως αυτή στη Συρία και να βρούμε λύσεις για το Παλαιστινιακό, είτε για να πετύχουμε τους στόχους του ΟΗΕ, είτε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Αφρική».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 55χρονου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/Tp42jboffZ -

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση