Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΑΕΙ με κρατικά βαρίδια
ΑΕΙ με κρατικά βαρίδια

ΑΕΙ με κρατικά βαρίδια

Χαστούκι στις πρακτικές που αποτελούν βαρίδια για την ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων συνιστά η φετινή έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Παρότι τα πανεπιστήμια είναι πυλώνας προόδου για την και το έργο τους είναι σημαντικό και πολυεπίπεδο, ωστόσο πάσχουν από στρεβλώσεις, των οποίων η μη διαχείριση υποκρύπτει έλλειψη πολιτικής βούλησης από το κράτος. Ενδεικτικά, η έκθεση ζητεί την παροχή προγραμμάτων σπουδών στα αγγλικά, την ανάπτυξη θεσμών αριστείας, τη βελτίωση των ρυθμών αποφοίτησης, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων και βέβαια την αύξηση της χρηματοδότησής τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ, η οποία θα παρουσιασθεί αύριο στη Βουλή, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, από την πρόεδρό της Νικολέττα Παϊσίδου, τα ελληνικά πανεπιστήμια οφείλουν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς διεθνοποίησης και εξωστρέφειας μέσω της παροχής προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, με την ανάπτυξη θεσμών αριστείας, την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού (φοιτητών και διδασκόντων) προς από ξένα ΑΕΙ, αλλά και με προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.

Παράλληλα, η οφείλει να βελτιώσει την αναλογία φοιτητών/διδασκόντων, τους ρυθμούς αποφοίτησης σε κανονικό χρόνο σπουδών, τον βαθμό απασχολησιμότητας των αποφοίτων, το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης και τους θεσμούς αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Πρόκειται για ζητήματα, η προώθηση των οποίων απαιτεί πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για παράδειγμα, σχεδόν το 53% των φοιτητών έχει καθυστερήσει τον χρόνο αποφοίτησης.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη των «28» αναλογεί ένας διδάσκων ανά 15,6 φοιτητές. Την καλύτερη αναλογία εμφανίζουν το Λιχτενστάιν (1/8,5) και η Μάλτα (1/9,8) και από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της Σουηδίας (1/10,4) και της Νορβηγίας (1/10,5). Τη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Κροατία, με αναλογία μόλις έναν διδάσκοντα ανά 74,5 φοιτητές, ενώ η έχει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία, με έναν διδάσκοντα ανά 44,5 φοιτητές.

Από την άλλη πλευρά, και τα ιδρύματα οφείλουν να δουλέψουν, όπως λέει η έκθεση της ΑΔΙΠ, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των φοιτητών μέσω της αναθεώρησης των προπτυχιακών προγραμμάτων, με εστίαση στα μαθησιακά αποτελέσματα μέσω της συστηματικής παρακολούθησης της προόδου των φοιτητών και του εμπλουτισμού της μαθησιακής διαδικασίας με νέες μεθόδους.

Στα θετικά των ΑΕΙ περιλαμβάνεται η θετική σχέση τους με την κοινωνία και η κοινωνική τους προσφορά. Σε ποσοστό 62% καταγράφονται θετικά η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η ποιότητα της έρευνας και οι συνεργασίες του ΑΕΙ για την προώθηση του ερευνητικού του έργου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση