Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί – Υπερπτήση πάνω από τα Ιμια
Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί – Υπερπτήση πάνω από τα Ιμια

Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί – Υπερπτήση πάνω από τα Ιμια

Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές, πρωινές τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Iμια, σε παραβίαση κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου, καθώς την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου περιόδευε στα μειονοτικά χωριά της Θράκης, προτού αναχωρήσει για την Aγκυρα. Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Τσαβούσογλου από την Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση ως απάντηση στις τουρκικές για πιθανή « των εντάσεων στο » έπειτα από τη διμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Τα χθεσινά γεγονότα καταγράφονται περίπου ως εξής: Οι δύο ελικοπτέρου Αγκούστα Μπελ (AB-412) της τουρκικής ακτοφυλακής που καταγράφηκαν στις 07.59 σε ύψος 30 μ. πάνω από τα Ιμια και στις 09.41 σε ύψος περίπου 250 μ. Αν και η τουρκική προκλητικότητα συνδέεται άμεσα με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά κυρίως ως υποτιθέμενη «αναλογική» απάντηση στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την οποία διεξήγαγαν μέσα του Λιμενικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην ευρύτερη περιοχή της Καλολίμνου (βυθίστηκε πλοιάριο με τραγικό απολογισμό τον θάνατο τριών μεταναστών).

Το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Π.Α. πέταξε στην περιοχή στις 02.55 το βράδυ και έπειτα από περίπου 2,5 ώρες επιχείρησης επέστρεψε για ανεφοδιασμό στην . Λίγο πριν από τις έξι το πρωί, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του ελικοπτέρου στην (περί τις 05.40), δύο τουρκικά F-16 το παρενόχλησαν, δίχως ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιος κίνδυνος. Αμέσως μετά άρχισε η κινητο του τουρκικού ελικοπτέρου, που κατέληξε στις δύο υπερπτήσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, στην περιοχή πετούσε και τουρκικό ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, με σκοπό την παρακολούθηση των ελληνικών μέσων. Η τουρκική καταγράφηκε και με σειρά από NAVTEX (1127/17, 1129/17, 1130/17 και 1131/17), με τις οποίες προαναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά, έρευνας και διάσωσης και ανθυποβρυχιακά σενάρια, σε μια περιοχή από το Καστελλόριζο έως τα δυτικά της Πάφου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση