Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο
Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο

Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο

Μι μόνιμη κι αρκετά έντονη συζήτηση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες στους κόλπους του αφορά τη ναυτική ανισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα και, κυρίως, την εξεύρεση τρόπων άσκησης πίεσης προς τους Ρώσους. Ανάμεσα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς εντάσσεται η δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης στη Ρουμανία.

Πρόβλημα στην υλοποίηση του νατοϊκού σχεδιασμού είναι η Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών, βάσει της οποίας τα πολεμικά χωρών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να μείνουν εκεί για περισσότερες από 21 ημέρες. Ευλόγως, δεδομένου ότι οι ναυτικές δυνάμεις Ρουμανίας και Βουλγαρίας είναι μικρές και τεχνολογικά παρωχημένες, οι συμμαχικές πέφτουν πάνω στην Τουρκία, η οποία διαθέτει σημαντικό και σύγχρονο στόλο. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», οι (κυρίως) των Αμερικανών βρίσκουν ένα τουρκικό τείχος αρνήσεων. Οι Τούρκοι δεν θέλουν να εντείνουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα για δύο λόγους. Πρώτον, για να μην πιέσουν τους Ρώσους, καθώς πλέον τους συνδέει μια ολοένα και πιο στενή σχέση. Δεύτερον, διότι δεν θέλουν να μεταφέρουν κρίσιμες ναυτικές μονάδες σε μόνιμη βάση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς για την Αγκυρα το «καυτό» σημείο για το 2018 είναι η Ανατολική .

Το συγκεκριμένο, δεύτερο στοιχείο είναι ίσως κρισιμότερο για την Τουρκία, όπως έχει φανεί από σειρά παραγόντων, ξεκινώντας από τη σπουδή που έδειξε η Αγκυρα, ώστε να μισθώσει πλωτό γεωτρύπανο, με σκοπό να απαντήσει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Και κυρίως στις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα αρχίσουν τα επόμενα 24ωρα στο 6 της κυπριακής από το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12000» για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας Eni-Total. Οι Τούρκοι αγόρασαν ένα άλλο πλωτό γεωτρύπανο, το «Deep Sea Metro 2», το οποίο μάλιστα την Πέμπτη ακολούθησε πορεία από τα νότια της Πελοποννήσου στο Μυρτώο και έπειτα προς το Αιγαίο, το Κάβο Ντόρο και τα Στενά, συνοδεία της τουρκικής κορβέτας «Bafra». Από την εκτιμάται ότι η διέλευση μέσα από το Κάβο Ντόρο έγινε κυρίως για σημειολογικούς λόγους, προκειμένου να δοθεί έμμεσο μήνυμα και προς την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση