Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά
Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά

Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά

Οριακή  άνοδο τιμών κατά 0,85% κατέγραψε τον Φεβρουάριο η κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ύστερα από μια περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «Ελληνική Οικονομία» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο αρνητικός πληθωρισμός στον κλάδο της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έφτασε στη μεγαλύτερή του τιμή (-3,1%) τον Μάιο του 2014. Από το σημείο αυτό, ωστόσο, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 παρατηρείται μια σταδιακή του επιπέδου του αντιπληθωρισμού (αρνητικός πληθωρισμός) και τον Φεβρουάριο οι εμφανίζουν οριακή αύξηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μοναδική από τις βασικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που έχει περάσει σε πληθωρισμό, ενώ μάλιστα ήταν από τις σχετικά τελευταίες στις οποίες εμφανίστηκε αρνητικός πληθωρισμός.

Αν και η αύξηση των τιμών θα σημαίνει επιβάρυνση των νοικοκυριών, και μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων, η ύπαρξη αρνητικού πληθωρισμού έχει αρνητικές συνέπειες, με σημαντικότερη εξ αυτών την αύξηση του λόγου του δημοσίου χρέους. Μία ακόμη σημαντική αρνητική συνέπεια, σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου κ. . Παναγόπουλο, είναι η αναβολή μελλοντικών καταναλωτικών και επενδυτικών αποφάσεων, καθώς ο καταναλωτής αναμένει περαιτέρω των τιμών, γεγονός που εντείνει την .

Σημαντικές διακυμάνσεις στην περίοδο της κρίσης παρουσιάζουν οι του κλάδου των μεταφορών, ο οποίος συμμετέχει στη διαμόρφωση του «καλαθιού» κατά 13,4%. Τον Ιούλιο του 2010, στον κλάδο επικρατούσαν υψηλές πληθωριστικές (17,6%), για να φτάσει σε 0,16% τον Φεβρουάριο του 2013 και να συνεχίσει έως τον Απρίλιο του 2014 με αρνητικό πληθωρισμό.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της ομάδας «» διαδραμάτισαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εμφανίζεται πληθωρισμός της τάξης του 6%. Από τον Οκτώβριο του 2013 παρατηρείται αντιπληθωριστική πορεία, ενώ λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της συνακόλουθης μείωσης της εγχώριας τιμής, παρατηρείται έντονα αντιπληθωριστική πορεία η οποία έφτασε στην υψηλότερη τιμή τον Ιανουάριο του 2015 (-8,5%).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πέντε συλλήψεις για παράβαση του  ΚΟΚ από το Λιμεναρχείο Βόλου  #λιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/04yt8UdCv9 -

  • Καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στον Δήμο Ρήγα Φεραίου #ΔήμοςΡήγαΦεραίου - https://t.co/b0dlYdrJjO -

  • Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες στα 5,8 Ρίχτερ στην #Κρήτη #Κρήτη #σεισμός - https://t.co/UXIoLZMFyQ -

"Αλιεύοντας" την είδηση