Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά
Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά

Αύξηση τιμών σε τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά

Οριακή  άνοδο τιμών κατά 0,85% κατέγραψε τον Φεβρουάριο η κατηγορία των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ύστερα από μια περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «Ελληνική Οικονομία» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο αρνητικός πληθωρισμός στον κλάδο της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έφτασε στη μεγαλύτερή του τιμή (-3,1%) τον Μάιο του 2014. Από το σημείο αυτό, ωστόσο, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 παρατηρείται μια σταδιακή μείωση του επιπέδου του αντιπληθωρισμού (αρνητικός πληθωρισμός) και τον Φεβρουάριο οι εμφανίζουν οριακή αύξηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μοναδική από τις βασικές ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών που έχει περάσει σε πληθωρισμό, ενώ μάλιστα ήταν από τις σχετικά τελευταίες στις οποίες εμφανίστηκε αρνητικός πληθωρισμός.

Αν και η των τιμών θα σημαίνει επιβάρυνση των νοικοκυριών, και μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων, η ύπαρξη αρνητικού πληθωρισμού έχει αρνητικές συνέπειες, με σημαντικότερη εξ αυτών την του λόγου του δημοσίου χρέους. Μία ακόμη σημαντική αρνητική συνέπεια, σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου κ. Γ. Παναγόπουλο, είναι η αναβολή μελλοντικών καταναλωτικών και επενδυτικών αποφάσεων, καθώς ο καταναλωτής αναμένει περαιτέρω μείωση των τιμών, γεγονός που εντείνει την ύφεση.

Σημαντικές διακυμάνσεις στην περίοδο της κρίσης παρουσιάζουν οι του κλάδου των μεταφορών, ο οποίος συμμετέχει στη διαμόρφωση του «καλαθιού» κατά 13,4%. Τον Ιούλιο του 2010, στον κλάδο επικρατούσαν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις (17,6%), για να φτάσει σε 0,16% τον Φεβρουάριο του 2013 και να συνεχίσει έως τον Απρίλιο του 2014 με αρνητικό πληθωρισμό.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών της ομάδας «στέγαση» διαδραμάτισαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Μετά την του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εμφανίζεται πληθωρισμός της τάξης του 6%. Από τον Οκτώβριο του 2013 παρατηρείται αντιπληθωριστική πορεία, ενώ λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και της συνακόλουθης μείωσης της εγχώριας τιμής, παρατηρείται έντονα αντιπληθωριστική η οποία έφτασε στην υψηλότερη τιμή τον Ιανουάριο του 2015 (-8,5%).

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση