Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αυστραλοί για γιατρό στην Ελλάδα
Αυστραλοί για γιατρό στην Ελλάδα

Αυστραλοί για γιατρό στην Ελλάδα

«Οι περισσότεροι Αυστραλοί έχουν συνδυάσει την Ελλάδα με διακοπές και εκπλήσσονται όταν τους προτείνω να έρθουν στη χ σας για μια υπόθεση υγείας», διηγείται στην «Κ» ο δρ Joel Bernstein, γυναικολόγος που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμο στο Σίδνεϊ, αλλά εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται σε «ανοικτή συνεργασία» με την Ελλάδα και τον γυναικολόγο δρα Κώστα Πάντο, που είναι Ελληνοαυστραλός.

Η συνεργασία τους, που ήδη αριθμεί 300 γεννήσεις παιδιών, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στη διημερίδα με θέμα τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσε στη Μελβούρνη το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, μαζί την Ελληνική Κοινότητα και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ. Η επιλογή του τόπου δεν ήταν τυχαία. Η Μελβούρνη διαθέτει ίσως την πιο δραστήρια ελληνική παροικία, η οποία εσχάτως ενισχύθηκε από νέο κύμα μετανάστευσης, ενώ στην Αυστραλία το 1980 γεννήθηκε το δεύτερο παγκοσμίως παιδί από εξωσωματική γονιμο και δη από ελληνικής καταγωγής γιατρό – τον δρα Νικόλα Λολατζή από το… .

Γιατί, όμως, να αναγκαστεί ένα υπογόνιμο ζευγάρι να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι; «Η Ελλάδα σημειώνει εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μια διαδικασία που κοστίζει πολύ λιγότερο απ' ό,τι στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού», σημειώνει ο δρ Πάντος, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων γιατρών: «Στην Αυστραλία το κόστος κυμαίνεται από 10.000-15.000 δολάρια». Ωστόσο, δυνατό «χαρτί» για την επιλογή της Ελλάδας είναι η νομοθεσία, που επιτρέπει τη λήψη ωαρίων και σπέρματος από ανώνυμους δότες. «Συνεργαζόμαστε και με τη Νότιο Αφρική αλλά και τις ΗΠΑ», διευκρινίζει ο δρ Bernstein, «στις ΗΠΑ, όμως, το κόστος είναι δυσθεώρητο, ενώ στη Νότιο Αφρική επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού, αλλά από επώνυμο δότη». Η ομάδα του δρος Bernstein προετοιμάζει τα υποψήφια ζευγάρια –τα οποία κάνουν στην Αθήνα την εμβυομεταφορά και κατόπιν επανέρχονται στη βάση τους, στην Αυστραλία– σε όλα τα επίπεδα: τους παρέχει από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι οδηγίες για τη συνεννόηση με τον Ελληνα οδηγό ταξί.

Προτεραιότητα

Οι Αυστραλοί είναι μόνον μερικοί από τους ξένους που περνούν το κατώφλι της «Κρυογονίας», της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κρυοσυντήρησης σπέρματος. «Περίπου 15%-20% όσων ζητούν τη συμβολή μας για να κάνουν παιδί έρχονται από το εξωτερικό», απαντά στην «Κ» η δρ Λίνα Ευγενή, βιολόγος αναπαραγωγής και διευθύντρια της μονάδας. «Ερχονται ζευγάρια αλλά και χωρίς σύντροφο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ», περιγράφει. Σημαντικότερο κίνητρο είναι η φιλελεύθερη ελληνική νομοθεσία, η απουσία λίστας αναμονής αλλά και το χαμηλό κόστος. «Στους κατοίκους εξωτερικού άλλωστε δίνουμε ειδική προτεραιότητα», συμπληρώνει η διευθύντρια του κέντρου, που έχει λάβει τη σχετική λειτουργίας από την Εθνική Αρχή Αναπαραγωγής.

Ωστόσο, όπως ανέδειξαν οι εισηγητές αλλά και οι σύνεδροι, η γκάμα των ιατρικών υπηρεσιών που δύναται να προσφέρει η Ελλάδα είναι πολύ ευρεία: οδοντιατρική και γναθοπροσωπική χειρουργική, αισθητική και ιαματική ιατρική κ.ά. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία της Ευανθίας Καμπαδάκη, ομογενούς που βρέθηκε για διακοπές στην Ελλάδα. «Με ταλαιπωρούσαν από καιρό αιμορραγίες λόγω ενός μεγάλου ινομυώματος», διηγείται, «στην Αυστραλία, όμως, δεν αναλάμαν να μου το αφαιρέσουν». Στη διάρκεια των διακοπών της είχε και πάλι ενοχλήσεις με να επισκεφθεί μια Ελληνίδα γιατρό, τη δρα Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα. «Κατόπιν ς εξέτασης, μου έδωσε αμέσως ραντεβού για χειρουργείο το επόμενο πρωί», θυμάται, «προκειμένου να μπορέσω να ταξιδέψω για Αυστραλία, μου το αφαίρεσε λαπαροσκοπικά», συμπληρώνει, «επιπλέον, ανακάλυψε ότι είχα πρόβλημα και στον μαστό». Σύμφωνα με την ίδια, «ζητούσα από τον Αυστραλό γιατρό να μου γράψει μαστογραφία και να την πληρώσω μόνη μου, αλλά αρνιόταν γιατί ο νόμος ορίζει έλεγχο ανά διετία».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση