Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν κατά όσων παραπληροφορούν
Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν κατά όσων παραπληροφορούν

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν κατά όσων παραπληροφορούν

Εκστρτεί μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τον Πειραιά και την Ειδομένη διά της πειθούς επιχειρεί η υπό την απειλή νέων επεισοδίων.

Σχεδιάζεται η μεταφορά 1.500 ατόμων έως το τέλος της εβδομάδας από τον Πειραιά στη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, που φτιάχνεται από τον στρατό και σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.500 άτομα. Χθες αναμενόταν έως το βράδυ ότι θα μεταφέρονταν περίπου 800 άτομα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κυρίτσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αρκετοί θέλουν να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά δεδομένου ότι «οι πρώτοι που ήδη μεταφέρθηκαν στην εγκατάσταση διέδωσαν το μήνυμα στους υπόλοιπους ότι οι συνθήκες είναι καλές και η δομή βρίσκεται σχετικά κοντά στην , οπότε δεν κινδυνεύουν να απομονωθούν».

Στα hotspots στα νησιά, ιδίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εντός των κλειστών κέντρων από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η της 20ής Μαρτίου Ε.Ε. – ς.

Ο Δήμος Χίου ξεκίνησε χθες εργασίες για τη περιμετρικού δρόμου γύρω από το hotspot στη ΒΙΑΛ με την αποψίλωση των εκτάσεων έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα η επιτήρηση και ο έλεγχος της εγκατάστασης. Επίσης, εντός της εγκατάστασης αναμένεται να στρωθεί το δάπεδο έτσι ώστε να μην υπάρχουν πέτρες σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα. Και στη Χίο το ποσοστό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκδηλώσει πρόθεση κατάθεσης αιτήματος ασύλου φτάνει πλέον το 90% των παρευρισκομένων. Πάντως, η τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδρά έντονα λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το προσφυγικό, ενώ οι Αρχές τις προηγούμενες ημέρες παρατήρησαν έντονη ακροδεξιών στοιχείων στο λιμάνι, όπου παρέμεναν 150 άτομα που είχαν φύγει από το hotspot. Χθες, ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς συνοδευόμενος από τους δύο αντιδημάρχους Γ. Καράλη και Γ. Καραμανή επισκέφτηκε τους πρόσφυγες που πλέον έχουν μεταφερθεί στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ και στη Σούδα –όπου βρίσκεται η εγκατάσταση της Υπατης Αρμοστείας– προκειμένου να τους ενημερώσει ότι δεν βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος και ότι μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Στο λιμάνι του Πειραιά επισήμως παραμένουν 4.510 άτομα, ωστόσο ανεπίσημες πηγές μιλούν για παραπάνω από 5.000 άτομα. Χθες υπενθυμίζεται πως σημειώθηκαν επεισόδια στον Πειραιά, όταν της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ενωσης επιχείρησαν να εισέλθουν στο λιμάνι και απωθήθηκαν από αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Η Κομισιόν με ανακοίνωσή της προς ΜΚΟ επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση των μεταναστών και προσφύγων και ότι είναι ανάγκη οι διαμένοντες σε καταυλισμούς να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον τους προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο σχήμα ς. «Να μην επιχειρούν παράτυπες διαδρομές οι μετανάστες», συμβουλεύει αναφερόμενη στα επεισόδια στην Ειδομένη την προηγούμενη Κυριακή.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση