Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αυστηρά διαβήματα προς Αγκυρα
Αυστηρά διαβήματα προς Αγκυρα

Αυστηρά διαβήματα προς Αγκυρα

Σε πεδίο επικίνδυνων εικονικών αερομαχιών μετατράπηκε για ακόμη μία φορά ο εναέριος χώρος πάνω από τις Οινούσσες, μετά τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το νησί και χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τουρκικά F-16. Από την σημειώθηκαν έντονα διαβήματα και διαμαρτυρίες προς την Αγκυρα σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών οπλισμένων F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις από τις Οινούσσες έξι φορές: στις 08:33 (5.500 πόδια), στις 08:44 (22.500 πόδια), στις 08:54 (25.500 πόδια), στις 09:12 (30.000 πόδια), στις 09:24 (30.000 πόδια) και στις 09:30 (26.000 πόδια). Στις 08:44 και στις 08:54, σε ύψος μεταξύ 22.500 και 25.500 ποδών, τα τουρκικά ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με τα δύο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο για να κάνουν την προβλεπόμενη αναχαίτιση.

Από τη συχνότητα των παραβιάσεων και το γεγονός ότι τα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν κύκλους και επέστρεφαν προκειμένου να πετάξουν πάνω από τις Οινούσσες (και τη νησίδα Παναγιά, που βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών) προκύπτει προφανώς το συμπέρασμα ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι σχεδιασμένη και στοχευμένη ώστε να συντηρείται κλίμα πίεσης και έντασης πάνω από το Αιγαίο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπερπτήσεις πάνω από έδαφος (Οινούσσες και –τη Δευτέρα που πέρασε– Λέσβος) και οι επικίνδυνες εμπλοκές για τρεις συνεχόμενες ημέρες είναι καινοφανές φαινόμενο και παρακολουθείται με ψυχραιμία από τις Ενοπλες Δυνάμεις τόσο στην περιοχή όσο και σε επιτελικό επίπεδο στην Αθήνα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, σε εκδήλωση χθες το πρωί, λίγο μετά την καταγραφή των νέων περιστατικών πάνω από το Αιγαίο, μίλησε για την ανάγκη η να διατηρήσει στάση «στρατηγικής ψυχραιμίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ηταν, ωστόσο, μάλλον φειδωλός στις δηλώσεις του και περιορίστηκε στο να περιγράψει τη χθεσινή ως μια «δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο για την Πολεμική Αεροπορία»· ωστόσο, προσέθεσε πως «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις και θα το ξεπεράσουμε». Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιούσε τους διαύλους έντονης διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έγιναν έκτακτα αυστηρά διαβήματα και εστάλησαν αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι διαμηνύθηκε στους Τούρκους διπλωμάτες πως οι διαρκείς και επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά δημιουργούν κινδύνους πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος, υπονομεύουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούνται αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έκδοση διηγήματος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Σκιάθου #ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - https://t.co/h0rUxNP2uL -

  • Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο #ΠλατείαΠανεπιστημίου - https://t.co/tlflENxplQ -

  • Ετήσια Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση του #ΣΒΘΣΕ #ΣΒΘΣΕ - https://t.co/dtroQwhDbk -

"Αλιεύοντας" την είδηση