Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος
Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος

Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος

Τη Δευτέρα το βράδυ το εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στο για τα πνευματικά δικαιώματα που αποστέλλεται σήμερα στο , υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ».

Είχε προηγηθεί η της ελεγκτικής εταιρείας EY που αποκάλυψε στις 6 Φεβρουαρίου ότι ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), βρίσκεται σε κώμα με 20 εκατομμύρια ευρώ αρνητικά κεφάλαια και στους δημιουργούς που ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες είναι και διαχειριστές, και στην πραγματικότητα… μια οικογένεια, το κυριότερο είναι ότι, όπως και σε άλλες πολλές ανώνυμες εταιρείες της χώρας, δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά οι θεσμοί που προβλέπονται από τον νόμο, π.χ. γενική συνέλευση, διοικητικό συμβούλιο κ.ά.

Σύμφωνα δε με του επικεφαλής του μικρότερου φορέα «Αυτοδιαχείριση», ιάννη λέζου, σε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χρ. Παπαδόπουλο και Σω Φάμελλο), καταργήθηκε υπέρ της ΑΕΠΙ η προηγούμενη διάταξη του άρθρου 53 για δυνατότητα διορισμού κρατικού επιτρόπου. Η κατάργηση έγινε προφανώς με παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών, ενώ το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου Μπαλτά είχαν υπογράψει οκτώ υπουργοί.

Η αλήθεια είναι πάντως πως, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται ξένα χρήματα, δεν είναι τράπεζα. Αυτό επισημαίνει ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, ο καθηγητή Μιχάλης Μαρίνος, στις παρατηρήσεις του για το (αρχικό κείμενο Μπαλτά). Το νομοσχέδιο συντάχθηκε και για να ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία επιτρέπει μεν, κατά τον κ. Μαρίνο, την υιοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων εποπτείας από τον εθνικό νομοθέτη αλλά με έναν περιορισμό: «Η διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών δεν είναι όμως ούτε ανέλεγκτη ούτε απεριόριστη…» γράφει ο κ Μαρίνος ενώ «…υπόκειται σε δύο όρια. Κάθε “υπερχειλής” πέραν της Οδηγίας νομική ρύθμιση πρέπει να είναι –αυτονόητα– σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο…». Πρόκειται για διάταξη, λέει ο κ. Μαρίνος, που διευκολύνει το «market design». Στρώνει έτσι το έδαφος για μια κρατική παρέμβαση, δεδομένου ότι χωρίς παύση πληρωμών, αλλά μόνον με το «σοβαρό ή διαχειριστικό πρόβλημα», δηλ. με δεδομένη την αοριστία της έκφρασης «τα πάντα», διορίζει το υπουργείο επίτροπο, ο οποίος «κάνει ό,τι θέλει…». Με απλά λόγια, η ΑΕΠΙ ανήκει στα μέλη της. Αν χρεοκοπήσει, αυτά έχουν την ευθύνη και το κόστος, και πρέπει να ακολουθηθούν οι συνηθισμένοι κανόνες της πτωχευτικής διαδικασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση