Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος
Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος

Η ΑΕΠΙ, τα χρέη και ο επίτροπος

Τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στο για τα που αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ».

Είχε προηγηθεί η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας EY που αποκάλυψε στις 6 Φεβρουαρίου ότι ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), βρίσκεται σε κώμα με 20 εκατομμύρια ευρώ αρνητικά κεφάλαια και οφειλές στους δημιουργούς που ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες είναι και διαχειριστές, και στην πραγματικότητα… μια οικογένεια, το κυριότερο είναι ότι, όπως και σε άλλες πολλές ανώνυμες εταιρείες της χώρας, δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά οι θεσμοί που προβλέπονται από τον νόμο, π.χ. γενική συνέλευση, διοικητικό συμβούλιο κ.ά.

Σύμφωνα δε με επιστολή του επικεφαλής του μικρότερου φορέα «Αυτοδιαχείριση», Γιάννη Γλέζου, σε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χρ. Παπαδόπουλο και Σωκράτη Φάμελλο), καταργήθηκε υπέρ της ΑΕΠΙ η προηγούμενη διάταξη του άρθρου 53 για δυνατότητα διορισμού κρατικού επιτρόπου. Η κατάργηση έγινε προφανώς με παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών, ενώ το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου Μπαλτά είχαν υπογράψει οκτώ υπουργοί.

Η αλήθεια είναι πάντως πως, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται ξένα χρήματα, δεν είναι τράπεζα. Αυτό επισημαίνει ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, ο καθηγητή Μιχάλης Μαρίνος, στις παρατηρήσεις του για το νομοσχέδιο (αρχικό κείμενο Μπαλτά). Το συντάχθηκε και για να ενταχθεί στο εσωτερικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία επιτρέπει μεν, κατά τον κ. Μαρίνο, την υιοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων εποπτείας από τον εθνικό νομοθέτη αλλά με έναν περιορισμό: «Η διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών δεν είναι όμως ούτε ανέλεγκτη ούτε απεριόριστη…» γράφει ο κ Μαρίνος ενώ «…υπόκειται σε δύο όρια. Κάθε “υπερχειλής” πέραν της Οδηγίας νομική ρύθμιση πρέπει να είναι –αυτονόητα– σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο…». Πρόκειται για διάταξη, λέει ο κ. Μαρίνος, που διευκολύνει το «market design». Στρώνει έτσι το έδαφος για μια κρατική παρέμβαση, δεδομένου ότι χωρίς παύση πληρωμών, αλλά μόνον με το «σοβαρό ή διαχειριστικό πρόβλημα», δηλ. με δεδομένη την αοριστία της έκφρασης «τα πάντα», διορίζει το υπουργείο επίτροπο, ο οποίος «κάνει ό,τι θέλει…». Με απλά λόγια, η ΑΕΠΙ ανήκει στα μέλη της. Αν χρεοκοπήσει, αυτά έχουν την ευθύνη και το κόστος, και πρέπει να ακολουθηθούν οι συνηθισμένοι κανόνες της πτωχευτικής διαδικασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

  • Υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας ο Θοδωρής Κλιάρης #ΘοδωρήςΚλιάρης… - https://t.co/W249U9T2lW -

  • Προχωρούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καλών Νερών-Πινακάτες (Άγιος Αθανάσιος) - https://t.co/Ewu8BwoRxD… -

"Αλιεύοντας" την είδηση