Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αδιέξοδα και στο βάθος εκλογές
Αδιέξοδα και στο βάθος εκλογές

Αδιέξοδα και στο βάθος εκλογές

Συγκρουσιακό σκηνικό στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στην εγχώρια σκηνή αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τείνει να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες του αδιεξόδου να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και να πυροδοτούνται εκ νέου σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία, πάντως, απορρίπτονται από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. .

Παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα υπήρχε, ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, σύγκλιση στο λεγόμενο Brusells Group ώστε να αρθεί η χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χ, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένει μεγάλη. Ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, που το τελευταίο διάστημα εξέπεμπαν μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, πλέον αναγνωρίζουν πως δεν πρέπει να αναμένεται ουσιαστική πριν από το Πάσχα και παραπέμπουν σε πιθανό Eurogroup μετά τις 12 του μήνα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να μη ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει ισχυρές «κόκκινες γραμμές». Συγκεκριμένα, απορρίπτει κάθε συζήτηση για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και εμμένει στην προεκλογική της δέσμευση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Ετσι, πεδίο συμβιβασμού μπορεί να βρεθεί μόνον εάν οι σχετικοί όροι γίνουν αποδεκτοί από τους εταίρους και η Αθήνα κάνει μερικά βήματα προς τη δική τους κατεύθυνση στο δημοσιονομικό πεδίο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Παρότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απορρίπτεται το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να το αποκηρύξει, ενώ δεν έχει «κλείσει» ούτε το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων παρά την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, για τον ΟΛΠ. Πάντως, ακόμη και εάν υπάρξει τελικώς προσέγγιση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, στην Αθήνα δεν πρόκειται να δοθεί κάτι παραπάνω από ένας «αναπνευστήρας» ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ, υπό την αίρεση ότι το «πράσινο » θα το έχει ανάψει προηγουμένως το Eurogroup.
Παράλληλα με το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στις σχέσεις με τους εταίρους, κατακόρυφα θα ανέβει το αμέσως επόμενο διάστημα η και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ακυρώνοντας εκ των πραγμάτων κάθε προοπτική ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών. Η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο 2010 – 2014, που εκ των πραγμάτων θα έχει ως κεντρικά πρόσωπα και τους κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο, δημιουργεί μια βαθύτατη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και της Ν.Δ. και του , που δεν είναι ορατό πώς μπορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ωθεί.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, εύθραυστες είναι πλέον οι ισορροπίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με πανθομολογούμενο το του συντονισμού. Μάλιστα, περιπτώσεις όπως του κ. Γ. Πανούση και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά πληροφορίες αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Οπως λέγεται, δύο υπουργοί του λεγόμενου «κοινωνικού» κύκλου επέδειξαν άρνηση συνς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα σαφώς πέραν των ορίων που θα επιθυμούσε το Μαξίμου. Επίσης, δυσφορία λέγεται πως υπάρχει πλέον για ορισμένους χειρισμούς ακόμη και του κ. Γ. Βαρουφάκη, που όπως λέγεται, επιβαρύνουν αναίτια τη διαπραγμάτευση, παρότι το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών έχει ουσιαστικά τερματίσει τις εμπρηστικές εμφανίσεις του.

Πηγή: kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση