Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Άδειες λειτουργίας σε χρόνο ρεκόρ για τις επιχειρήσεις
Άδειες λειτουργίας σε χρόνο ρεκόρ για τις επιχειρήσεις

Άδειες λειτουργίας σε χρόνο ρεκόρ για τις επιχειρήσεις

Αδειοδότηση της λειτουργίας των εστιατορίων σε μία ημέρα υπόσχεται η μέσω του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Επιπλέον, προβλέπεται δραστική μείωση των δικαιολογητικών για την αδειοδότηση λειτουργίας βιομηχανιών τροφίμων και των τουριστικών καταλυμάτων με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ), για τα τελευταία να προβλέπεται να χορηγείται εντός 28 ημερών αντί για 50 που ισχύει σήμερα.

Η αρχή λένε ότι είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό, ωστόσο, μένει να το δούμε, διότι η αρχή με τον νόμο-πλαίσιο 4262/2014 του τότε υπουργού Ανάπτυξης στή Χατζηδάκη είχε γίνει και την άνοιξη του 2014. Ωστόσο, από τις 20 και πλέον υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα που έπρεπε να εκδοθούν, τελικώς εκδόθηκαν μόνο δύο –στα τέλη του 2014–, γεγονός που είχε ως συνέπεια ο εν λόγω νόμος να μην εφαρμοσθεί ουσιαστικά ποτέ. Οι ενδείξεις για το παρόν νομοσχέδιο είναι και θετικές και αρνητικές. Στο παρόν νομοσχέδιο γίνεται ένα βήμα παραπέρα, καθώς εκτός από τις γενικές αρχές, εισάγεται και η για την απλοποίηση της αδειοδότησης σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και δη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), στη τροφίμων και στα τουριστικά καταλύματα. Το γεγονός δε ότι η υπεύθυνη δήλωση που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος αντικαθίσταται από την απλή γνωστοποίηση, αφαιρεί το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, τουλάχιστον στο στάδιο αυτό. Πάντως, το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν περιλαμβάνει το παράρτημα με τις αναλυτικές δραστηριότητες, καθώς αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Το αρνητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι για την πλήρη εφαρμογή του απαιτούνται περί τις 16 υπουργικές αποφάσεις, ένα προεδρικό διάταγμα και μία πράξη υπουργικού συμβουλίου, ενώ το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ), η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλαδή μέσω της οποίας θα γίνεται η διαδικασία αδειοδότησης, δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2018.

Σημειώνεται ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η για την απλοποίηση της αδειοδότησης και στους λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, εκεί όπου τα κωλύματα και οι αντιρρήσεις συναρμόδιων υπουργείων είναι μεγαλύτερα, καθώς θίγονται και ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Πρόκειται για τους κλάδους της εξόρυξης, τους λοιπούς κλάδους τουρισμού (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κλπ.), τα έξυπνα επιχειρηματικά πάρκα και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ, οι βασικές που επέρχονται με το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

– Η προέγκριση αντικαθίσταται από βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ίδρυσης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

– Ο επιχειρηματίας γνωστοποιεί την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του στον οικείο δήμο ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), χωρίς να προσκομίσει άλλα δικαιολογητικά. Ετσι, η άδεια λειτουργίας απαιτεί στην πραγματικότητα μία ημέρα και όχι τουλάχιστον 30 που απαιτούνται με το ισχύον σύστημα. Οταν λειτουργήσει το ΟΠΣ τότε η γνωστοποίηση θα γίνεται ηλεκτρονικά. Οι δήμοι μπορεί να ζητήσουν επιπλέον δικαιολογητικά –αυτά θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών– σε περίπτωση χρήσης από την επιχείρηση κοινόχρηστου χώρου. Με τη γνωστοποίηση ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει παράβολο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση.

– Στην κατηγορία της έναρξης αυτής λειτουργίας, δηλαδή με απλή γνωστοποίηση, υπάγονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Σε ό,τι αφορά τη τροφίμων και ποτών επέρχονται οι ακόλουθες :

• Οι περισσότερες προαπαιτούμενες αντικαθίστανται από τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας περιφέρειας.

• Καταργείται η υποχρέωση λήψης βεβαίωσης καταλληλότητας ή σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης. Η υποχρέωση αυτή αντικαθίσταται με την απαίτηση καταχώρισης των δραστηριοτήτων.

• Οι προβλέπεται να διενεργούνται εκ των υστέρων βάσει αξιολόγησης κινδύνου.

• Η άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης καταργούνται.

Οι αλλαγές στην αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων είναι οι ακόλουθες:

• Χορήγηση του ΕΣΛ εντός 28 ημερών. Οταν ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα το ΕΣΛ θα αντικατασταθεί από τη γνωστοποίηση.

• Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για δυναμικότητα άνω των 51 κλινών, αντί για άνω των 20.

• Διενέργεια ελέγχων εκ των υστέρων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση