Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Άδεια οικοδομής με ένα κλικ στον υπολογιστή
Άδεια οικοδομής με ένα κλικ στον υπολογιστή

Άδεια οικοδομής με ένα κλικ στον υπολογιστή

Φανταστείτε να μπορούσατε με ένα κλικ στον υπολογιστή, όχι μόνο να ξέρατε τι θα ήσασταν σε θέση να χτίσετε οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά και με μια εκτύπωση της συγκεκριμένης πληροφορίας να λαμβάνατε επιτόπου την άδεια οικοδομής. Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πρωτοβουλία που προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μια πρωτοβουλία η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, εάν υλοποιηθεί, θα ισοδυναμεί με μικρή επανάσταση για τον τρόπο και κυρίως για τον χρόνο με τον οποίο αδειοδοτούνται μεγάλες και κυρίως μικρές καθημερινές επενδύσεις και κατασκευές στη χώρα. Ισοδυναμεί με το τέλος της γραφειοκρατίας αλλά και των φαινομένων διαφθοράς.

Το ΤΕΕ και ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός προτείνουν, ουσιαστικά, μια ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη τη δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης γεωχωρικών δεδομένων.

Η ύπαρξή του θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εμφάνιση εκατοντάδων προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις άμεσες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, αλλά ακόμα περισσότερο να διευκολύνει τους απλούς ιδιώτες που ενδιαφέρονται να χτίσουν ή να αγοράσουν από ένα σπίτι έως ένα μαγαζί.

Ο ψηφιακός χάρτης παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε όλους τους φορείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών, των τραπεζών, των συμβουλευτικών οίκων, των ξένων επιχειρηματικών ομίλων και οίκων και των συνδέσμων επιχειρήσεων, όπως ο ξενοδοχειακός, των κρατικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Και όπως θα περίμενε κανείς, τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής. Αυτών των σχεδιασμών κοινωνός είναι και η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασθενής σεισμική δόνηση το μεσημέρι στην Σκιάθο - https://t.co/LZBKkt17HL -

  • Νέος μοναχός στην μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς - https://t.co/YLQBLoTu6j -

  • Έντεκα θετικά κρούσματα κορωναϊού - https://t.co/L6TCEhFSXj -

"Αλιεύοντας" την είδηση