Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Με «άδεια χέρια» ο Τσίπρας από Βρυξέλλες
Με «άδεια χέρια» ο Τσίπρας από Βρυξέλλες

Με «άδεια χέρια» ο Τσίπρας από Βρυξέλλες

Χωρίς διαβεβαιώσεις ή έστω υποσχέσεις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης , μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με θέμα το ελληνικό χρέος.

Και ενώ πριν φύγει είχαν ανέβει οι τόνοι και οι προσδοκίες για τη σημασία αυτών των συναντήσεων, στο περιθώριο μιας Συνόδου Κορυφής που δεν είχε φλέγοντα ζητήματα για την , η αλήθεια είναι ότι ο κ. δεν επέστρεψε με κάτι απτό, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να στρέψει την προσοχή του από την ελάφρυνση του χρέους στη συμμετοχή της ς στην ποσοτική χαλάρωση.

Το αφήγημα του κ. Τσίπρα για τους επόμενους μήνες, όπως το εξέφρασε πολύ ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, είναι το εξής: Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένει «θετικές εξελίξεις» στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ από τις αρχές της νέας χρονιάς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Ο στόχος είναι να σταλεί το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα «ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μέρες της κρίσης και με σταθερά βήματα βαδίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, από τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΚΤ, είναι πως αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα μπορέσει και να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγχρόνως δεν πέρασαν απαρατήρητες οι που προϊδεάζουν για την απειλητική στάση που ενδέχεται να κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι «θετικές εξελίξεις» που αναμένει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως «κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις» τη χρονιά που εξελίσσονται εκλογές σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση. Οι συζητήσεις με τους ομολόγους του ήταν από μάλλον αδιάφορες μέχρι αιτία να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Συγκεκριμένα με την κ. Αγκελα Μέρκελ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ήταν σύντομη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να μεταφέρει τις σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γερμανική πηγή, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το  χρέος  δεν είναι γερμανικές και ότι θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup, δείγμα, όπως φαίνεται, της απροθυμίας του Βερολίνου να αναλάβει, σε αυτήν τη συγκυρία, πολιτική πρωτοβουλία στήριξης της Αθήνας.

Μια στάση που θυμίζει πολύ αυτή που είχε κρατήσει και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015, όταν η κ. Μέρκελ τόνιζε επίμονα σε κάθε της με τον κ. Τσίπρα πως δεν ήταν δικό της το θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σαφώς πιο υποστηρικτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως συνηθίζει, ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τη συζήτηση για το χρέος, σχολίασε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις για το χρέος από το 2012, παραπέμποντας στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, και ότι «τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, αφού όμως ξεκαθάρισε πως πρώτα πρέπει και η Ελλάδα να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο «πάγος» έπεσε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) Μάρτιν Σουλτς, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι το ήταν έτοιμο να ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις που θα ενίσχυαν την ελληνική στόχευση για βιώσιμο χρέος έως το τέλος του έτους. Ο κ. Σουλτς απάντησε πολύ ξεκάθαρα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, διαψεύδοντας ουσιαστικά κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό θα αναλάμβανε πιθανές πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.

«Ακουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις διαδόσεις πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία».

Ο ίδιος είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα εξελίχθηκε γύρω από τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση της Αθήνας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα αυτό.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση