Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οι 25 προτάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
Οι 25 προτάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Οι 25 προτάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα στα πλαίσια του 10ου Συνεδρίου παρουσίασε τις προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «οι ιδέες αυτές δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις. Αυξάνουν τον εθνικό πλούτο. Κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο. Απλώνουν ένα δίκτυ αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Χτίζουν μια πιο σύγχρονη εκπαίδευση. Καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή.»

1. Φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες  για νέες επενδύσεις 
Παροχή φορολογικών κινήτρων για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις, σε εκείνες δηλαδή  που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ελάφρυνση, για παράδειγμα, φόρου, ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε Ισραήλ, Πολωνία, Τουρκία και Ρωσία.
Θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών (συμψηφισμός της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία.

2. Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διασταυρώσεων των συναλλαγών, των εισοδημάτων, των  περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου διαβίωσης. Το αφορολόγητο όριο θα σχηματίζεται από δαπάνες οι οποίες θα έχουν αποπληρωθεί ηλεκτρονικά. Οι δαπάνες από τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, θα προσμετρώνται στο διπλάσιο στη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου.
Έτσι καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, διευρύνεται η φορολογική βάση και καλλιεργείται φορολογική συνείδηση. Ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και να ανασάνει η οικονομία.

3. Και στην Ελλάδα: Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών
Εισαγωγή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενός αυτοματοποιημένου Συστήματος Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών. Με τη μέθοδο αυτή, στόχος είναι να ελεγχθούν τα κέντρα κόστους του Δημοσίου και να αξιολογηθούν ουσιαστικά οι δημόσιες δαπάνες, ώστε ο περιορισμός τους να βασίζεται σε μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση. Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, αποφεύγονται οι οριζόντιες και αποκτούμε ένα εργαλείο δημοσιονομικής διαχείρισης για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

4. Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων»
Δραστική αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, προκειμένου οι τράπεζες να κινηθούν αποφασιστικά για το ζήτημα. Εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου 4307/2014 που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις και επέκτασή του στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ώστε να είναι πιο εύκολο για όσους έπεσαν να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί (πχ ενεργοποίηση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας, μη φορολόγηση των λογιστικών κερδών από διαγραφές χρεών). Πιο αυστηρή αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το παρόν σύστημα σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη.
Με τον τρόπο αυτό απεγκλωβίζεται μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. Απελευθερώνεται ρευστότητα στην οικονομία αφού θα δοθούν νέα δάνεια και επιτυγχάνεται η στήριξη υγιών επιχειρήσεων που παλεύουν εδώ και χρόνια ενάντια στο κύμα.

5. Εφαρμογή, επιτέλους, του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις  των επιχειρήσεων
Ο Ν. 4262/2014, που είχε νομοθετηθεί πριν από 2 χρόνια, μπήκε στο ψυγείο από τη σημερινή η οποία δεν έχει εκδώσει καμία υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του. Ο νόμος αυτός μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι διαδικασίες θα προωθούνται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.
Έτσι εξοικονομούνται πόροι για την επιχείρηση και τη διοίκηση και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς οι έλεγχοι γίνονται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και όχι με συλλογή ανούσιων εγγράφων. Καιρός, επιτέλους, να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος!

6. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity)
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κεφαλαιακών συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity) παραμένει εδώ και  16 μήνες μόνο στα χαρτιά, παρ' ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η προστιθέμενη αξία του. Αυτή η θεσμική πλατφόρμα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αξιοποιηθεί.
Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των επενδυτών, αξιοποιούμε πληρέστερα τις δυνατότητες του πακέτου Γιούνκερ και στηρίζουμε κλάδους και προϊόντα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

7. Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Όπως συμβαίνει και με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πριν από την ψήφιση ων νόμων, έτσι πρέπει να γνωμοδοτεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που είναι εμπόδιο για τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη πρακτική δυστυχώς ακολουθείται συχνά και λειτουργεί πάντα εις βάρος των καταναλωτών και των υγιών επιχειρήσεων.
8. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας
Η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν δώσει κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες αλλά και να γίνουν φορολογικοί στις χώρες αυτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει απαθής. Έχει τη δυνατότητα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, να ενισχύσει τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα. Καιρός να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση.

9.  Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον τομέα
Ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG Agri και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν εγγυητικά κεφάλαια για την μόχλευση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων προς τον τομέα. Έτσι δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό λόγω έλλειψης κεφαλαίων για κάλυψη της ιδίας συμμετοχής.
Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, να βελτιωθούν οι δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας και έτσι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης.

10. Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας
Υλοποίηση του σχεδίου που ετοίμασε ο διεθνούς κύρους οργανισμός YOZMA για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο ΥΟΖΜΑ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος για την καινοτομία στο Ισραήλ και με βάση αυτή του την εμπειρία πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις προς την ελληνική οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Μεταξύ άλλων πρότεινε την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα – technology transfer offices, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (νεοφυών μέχρι πολύ μεγάλων) με τρόπο ανταγωνιστικό και όχι επιδοματικό, την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων και των cluster επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και παροχής κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους».

11. Ανάσα στην και τα νοικοκυριά: Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»
Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» παρείχε μια δέσμη οικονομικών κινήτρων ( και δάνεια με ευνοϊκούς όρους) στους καταναλωτές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. Μέχρι το τέλος του 2014 εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς εντάχθηκαν σε αυτό περίπου 50 χιλιάδες νοικοκυριά. Έκτοτε πάγωσε, με λίγες εκατοντάδες αποφάσεις υπαγωγής μέσα στο 2015. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν στον αέρα περισσότερες από 35 χιλιάδες αιτήσεις, ενώ είχαν αρχικά εγκριθεί.
Η επανεκκίνηση του προγράμματος θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για καταναλωτές μέσω της πιο αποδοτικής χρήσης ενέργειας, θα δημιουργήσει εγχώρια υπεραξία κινητοποιώντας τον κλάδο της ς, θα αναβαθμίσει την αξία των ακινήτων και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση