Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης
Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης

Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης

Με την κατασκευή του αγωγού TAP να έχει μπει από χθες στην τελική ευθεία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ΙGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, έργα που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση της ευρωπαϊκής ς από το ρωσικό αέριο της Gazprom. Η τόσο του ΙGB όσο και του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης (AegeanLNG) απασχόλησε τις επαφές που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του TAP στη Θεσσαλονίκη, τόσο με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τ. Πέτκοβα όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των ΗΠΑ Μάρος Σέβκοβιτς και Αμος Χόχσταϊν, αντίστοιχα.

Στις συναντήσεις της Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώθηκε απλώς η πολιτική στήριξη στα δύο έργα από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ, αλλά και η επενδυτική στήριξη των εταιρειών που συμμετέχουν ή διερευνούν τη συμμετοχή τους σε αυτά. Σε ό,τι αφορά την του ΙGB, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη της χώρας της στην προώθησή του και παρέπεμψε στην ολο της δεύτερης φάσης του market test που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, η οποία και θα κρίνει το κατά πόσον θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του. Τα αποτελέσματα πάντως της πρώτης φάσης, των μη δεσμευτικών προσφορών, είναι αισιόδοξα, καθώς 9 συνολικά εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας 5 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

Η κ. Πέτκοβα εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της και στο τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρείας Gastrade. Σε μία ακόμη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, και εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών για την προώθηση του τερματικού Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding – BEH), διαπιστώθηκε η άμεση σύνδεση του έργου με τον αγωγό ΙGB και οριοθετήθηκαν τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την προώθησή του. Οπως χαρακτηριστικά μεταφέρει στην «Κ» η πλευρά των επενδυτών, «τα δύο έργα μόνο χέρι χέρι μπορούν να προχωρήσουν», γι' αυτό και το χρονοδιάγραμμα του σταθμού Αλεξανδρούπολης συγχρονίζεται με αυτό του .

O στόχος που μπήκε σε αυτή τη συνάντηση είναι η έναρξη λειτουργίας του έργου το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι και ο θα έχει λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση μέχρι το τέλος του . Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για συμμετοχή στο επενδυτικό AegeanLNG, ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) κινούνται αυτή την περίοδο στην κατεύθυνση της ολος των βασικών προαπαιτούμενων για την υλοποίησή του. Το πρώτο είναι να «κλείσει» το επενδυτικό σχήμα και, στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται και πέμπτος εταίρος μέσα από μια μεγάλη λίστα εταιρειών που έχουν στα χέρια τους για να ξεκινήσουν επαφές. Το δεύτερο αφορά τη διασφάλιση συμβάσεων για δέσμευση χωρητικότητας στο έργο και το τρίτο τη δρομολόγηση της χρηματοδότησής του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση