Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης
Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης

Το 2018 ο στόχος για λειτουργία του έργου ΙGB – σταθμός Αλεξανδρούπολης

Με την κατασκευή του αγωγού TAP να έχει μπει από χθες στην τελική ευθεία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού ΙGB και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, έργα που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό αέριο της . Η πορεία τόσο του ΙGB όσο και του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης (AegeanLNG) απασχόλησε τις επαφές που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του TAP στη Θεσσαλονίκη, τόσο με τη Βουλγάρα ομόλογό του Τ. Πέτκοβα όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των Μάρος Σέβκοβιτς και Αμος Χόχσταϊν, αντίστοιχα.

Στις συναντήσεις της Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώθηκε απλώς η πολιτική στήριξη στα δύο έργα από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, τις και τις , αλλά και η επενδυτική στήριξη των εταιρειών που συμμετέχουν ή διερευνούν τη συμμετοχή τους σε αυτά. Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΙGB, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη της χώρας της στην προώθησή του και παρέπεμψε στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του market test που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, η οποία και θα κρίνει το κατά πόσον θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του. Τα αποτελέσματα πάντως της πρώτης φάσης, των μη δεσμευτικών προσφορών, είναι αισιόδοξα, καθώς 9 συνολικά εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας 5 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως.

Η κ. Πέτκοβα εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της και στο σχέδιο τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρείας Gastrade. Σε μία ακόμη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, και εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών για την προώθηση του τερματικού Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding – BEH), διαπιστώθηκε η άμεση σύνδεση του έργου με τον αγωγό ΙGB και οριοθετήθηκαν τα επόμενα κρίσιμα βήματα για την προώθησή του. Οπως χαρακτηριστικά μεταφέρει στην «Κ» η πλευρά των επενδυτών, «τα δύο έργα μόνο χέρι χέρι μπορούν να προχωρήσουν», γι’ αυτό και το χρονοδιάγραμμα του σταθμού Αλεξανδρούπολης συγχρονίζεται με αυτό του IGB.

O στόχος που μπήκε σε αυτή τη συνάντηση είναι η έναρξη λειτουργίας του έργου το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι και ο IGB θα έχει λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση μέχρι το τέλος του 2016. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για συμμετοχή στο επενδυτικό σχέδιο AegeanLNG, ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) κινούνται αυτή την περίοδο στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των βασικών προαπαιτούμενων για την υλοποίησή του. Το πρώτο είναι να «κλείσει» το επενδυτικό σχήμα και, στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται και πέμπτος εταίρος μέσα από μια μεγάλη εταιρειών που έχουν στα χέρια τους για να ξεκινήσουν επαφές. Το δεύτερο αφορά τη διασφάλιση συμβάσεων για δέσμευση χωρητικότητας στο έργο και το τρίτο τη δρομολόγηση της χρηματοδότησής του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βελτιώνονται τα #γήπεδα Σούρπης, Ευξεινούπολης και Πλατάνου #γήπεδα #ΔήμοςΑλμυρού - https://t.co/LsV2nTL409 -

  • Στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν #πρέσβηςτουΑζερμπαϊτζάν - https://t.co/wjLHnSRgRy -

  • #φωτιά στη Βαρυμπόμπη #φωτιά - https://t.co/e7au2LEOw4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση