Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » 2017: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική οικονομία
2017: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική οικονομία

2017: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική οικονομία

Σε σύγκριση με τις αναταραχές των προηγούμενων ετών, το 2017 ήταν μία χρονιά που κύλησε σχετικά ομαλά για την ελληνική οικονομία. Έκλεισαν δύο αξιολογήσεις (η δεύτερη με εντυπωσιακή ταχύτητα), υπήρξε εκ νέου υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, με το «κοινωνικό μέρισμα» να διανέμεται με πιο ορθολογικό τρόπο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ΑΕΠ κατέγραψε μεγέθυνση άνω του 1% για πρώτη φορά από το 2007.

Ο ρυθμός ς του ΑΕΠ, ωστόσο, αναμένεται να κλείσει τελικά γύρω στο 1,5% , οριακά πάνω από το μισό της πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2016. Μεγάλες επενδύσεις συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά γραφειοκρατικά και πολιτικά προσκόμματα, ενώ καινοτόμες εταιρείες βρέθηκαν για μικροπολιτικούς λόγους στο στόχαστρο υπουργών. Εν τω μεταξύ, η – κατακόρυφη, σε ορισμένες κατηγορίες – φόρων και ασφαλιστικών εισφορών περιόρισε περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Καθώς η χρονιά φεύγει, επιχειρούμε μία σύντομη ανασκόπηση, των εξελίξεων που έδωσαν τον τόνο, μήνα προς μήνα, για την ελληνική οικονομία, και της πορείας ορισμένων βασικών δεικτών που σηματοδοτούν το ρυθμό της ς στην ομαλότητα και το βαθμό αισιοδοξίας για το μέλλον.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Το έτος ξεκίνησε υπό τη ά της διένεξης Αθήνας-πιστωτών, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης Τσίπρα το Δεκέμβριο να διανείμει μέρος του υπερπλεονάσματος στους συνταξιούχους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς προσυνεννόηση με τους θεσμούς. Στις 18 του μηνός, μετά από μήνες καθυστερήσεων ελέω ενστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση της  στην ιταλική Ferrovie dello Stato, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Στις 23.1, ο ESM δίνει το πράσινο φως για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που εκτιμάται ότι θα το μειώσουν κατά 20% του ΑΕΠ σε βάθος 47 ετών. Ο μήνας  ωστόσο τελειώνει με αρνητικό πρόσημο, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τάσεις «εκρηκτικής» διόγκωσης του χρέους να οδηγούν σε αισθητή αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων (Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη  της «Κ» για τη συνοδευτική έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας).

 • Ανεργία: 23,1%
 • Δανεισμός : 42,8 δισ. ευρώ (μείωση 900 εκατ.)
 • Καταθέσεις: -1,57 δισ. ευρώ
 • Markit PMI: 46,6 (χαμηλό 16 μηνών)

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Με τη δεύτερη να παραμένει ανοιχτή, ο Μάριο Ντράγκι εξηγεί σε ευρωβουλευτές (6.2) ότι η ΕΚΤ θα κρίνει η ίδια, με δική της ανάλυση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και αν, συνεπώς, τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE.Παράλληλα, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατηγορούν το ΔΝΤ για υπερβολική απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο Eurogroup της 20ής του μηνός, η κυβέρνηση – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έχουν προηγηθεί – δέχεται την προ-νομοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την των θεσμών στην Αθήνα.

 • Ανεργία: 22,5%
 • Δανεισμός : 43,1 δισ. ευρώ (αύξηση 300 εκατ.) 
 • Καταθέσεις: -600 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 47,7

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζονται, αλλά προχωρούν αργά. Οι προειδοποιήσεις πληθαίνουν σχετικά με το κόστος της καθυστέρησης, μεταξύ άλλων από τους τραπεζίτες και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΝΔ, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αρχίζει να μιλάει για τέταρτο μνημόνιο. Αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος καταθέτει αίτημα στην ΕΚΤ, το οποίο γίνεται αποδεκτό, για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέσω ELA κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 46,6 δισ. ευρώ.

 • Ανεργία: 22,1%
 • Δανεισμός ELA: 42,4 δισ. ευρώ (μείωση 700 εκατ.)
 • Καταθέσεις: -398 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 46,7

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στις 7 του μηνός, η Αθήνα καταλήγει σε συμφωνία-πλαίσιο με τους πιστωτές για τα μέτρα του 2019 (περικοπές συντάξεων 1% του ΑΕΠ) και του 2020 (αυξήσεις φόρων εισοδήματος 1% του ΑΕΠ). Η μεγάλη εκκρεμότητα που απομένει τώρα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, που απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Eurostat επιβεβαιώνει τη θεαματική υπερ-απόδοση της φορολογικής καταιγίδας του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ – ή 4,2%, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης – έναντι στόχου 0,5%). Στις 24.4 ανακοινώνεται ότι το σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης (DIEPCMA) είναι ο πλειοδότης στο διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΘ.

 • Ανεργία: 21,8%
 • Δανεισμός ELA: 42,1 δισ. ευρώ (μείωση 300 εκατ.)
 • Καταθέσεις: -49 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 48,2

 

ΜΑΪΟΣ

Οι δύο πλευρές (Αθήνα και πιστωτές) οριστικοποιούν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νέων περικοπών, αυξήσεων φόρων και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εγκρίνονται από τη Βουλή στις 18 Μαΐου. Ωστόσο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, δεν επιτυγχάνεται τελική συμφωνία, καθώς το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης (μεπροεξάρχουσα τη Γερμανία) δεν συμφωνούν για το πακέτο μέτρων για το χρέος που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο,  καθώς πλησιάζει επικίνδυνα η προθεσμία για υποχρεώσεις ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

 

 • Ανεργία: 21,6%
 • Δανεισμός ELA: 40,7 δισ. ευρώ (μείωση 1,4 δισ.)
 • Καταθέσεις: +334 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 49,6

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Η πολυπόθητη συμφωνία που θα επιτρέψει την αποδέσμευση νέων δανειακών πόρων επιτυγχάνεται στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα εισφέρει κονδύλια μόνο όταν οι χώρες της Ευρωζώνης διασαφηνίσουν περαιτέρω τη μορφή που θα πάρει η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στον απόηχο της συμφωνίας, στις 26.6, η Moody's αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ωθώντας τις τιμές των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε υψηλό επταετίας.  Ωστόσο οι αναφορές στην ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκείς για να δεχθεί η ΕΚΤ τη συμπερίληψη των ομολόγων στο QE, όπως διευκρινίζει ο Μάριο Ντράγκι. Τον ίδιο μήνα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική, με ανάδοχο της αμερικανική κοινοπραξία CalamosExin.

 • Ανεργία: 21,2%
 • Δανεισμός ELA: 37,9 δισ. ευρώ (μείωση 2,8 δισ.)
 • Καταθέσεις: +950 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 50,5

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Οι θετικές ειδήσεις συνεχίζονται: στις 13.7, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται τον τερματισμό, μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα· στις 21.7, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει κατ' αρχήν τη συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις 25 του μηνός, η κυβέρνηση επιχειρεί – επιτυχώς – την πρώτη της έξοδο στις αγορές. Το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε άντλησε 5 δισ. ευρώ, με κόστος δανεισμού 4,625% (). Εν τω μεταξύ, ο οδεύει προς την κατάρριψη ενός ακόμα ιστορικού ρεκόρ (αύξηση επιβατικής κίνησης 8,7% μόνο για τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Επιπλέον, στα μέσα του μήνα ανακοινώνεται η εξαγορά της Innoetics, μίας ελληνικής startup εταιρείας παραγωγής συνθετικής ομιλίας, από την Samsung.

 • Ανεργία: 20,9%
 • Δανεισμός ELA: 34,6 δισ. ευρώ (μείωση 3,3 δισ.)
 • Καταθέσεις: +946 εκατ. ευρώ
 • Markit PMI: 50,5
Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση