Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / 2.032 σχολεία υπέβαλαν αίτηση για σίτιση μαθητών
2.032 σχολεία υπέβαλαν αίτηση για σίτιση μαθητών

2.032 σχολεία υπέβαλαν αίτηση για σίτιση μαθητών

Ένα φρέσκο φρούτο, ένα σάντουιτς και ένα ποτήρι . Για έναν στους δύο σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας αυτό το απλό γεύμα κάνει τη διαφορά. Την περυσινή χρονιά, 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία «Διατροφή» βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια –είχαν περιορισμένη ή αβέβαιη πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα– και το 21%, πείνα. Στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος και στο 15% των οικογενειών κανένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος. Το 8,5% των δεν είχε ιατροφαρμακευτική κάλυψη (ανασφάλιστο), ενώ το 7% των παιδιών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα του για περισσότερο από εβδομάδα.

Σε σύγκριση με τα από οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα σίτισης, τα που ζουν στο φάσμα της πείνας απουσιάζουν περισσότερο από το (18% έναντι 8% των άλλων παιδιών), δυσκολεύονται περισσότερο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα (24% έναντι 13%), νιώθουν περισσότερο θυμό (42% έναντι 29%) και λύπη (27% έναντι 14,4%).

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες η καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κ. Αθηνά Λινού, με αφορμή την έναρξη για τη φετινή χρονιά (5η στη σειρά) του προγράμματος «Διατροφή». Στο πλαίσιο του προγράμματος διατέθηκαν από τον Απρίλιο του 2012 έως σήμερα περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε περίπου 450 σχολεία και 75.000 σε όλη την Ελλάδα και τα οφέλη ήταν πολλαπλά. Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ερευνας του Ινστιτούτου Prolepsis Αθανάσιος Πετραλιάς, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%, το 33% των απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία.

«Σταμάτησαν τα φαινόμενα λιποθυμιών ή πόνου στην κοιλιά. Παλαιότερα, πριν από το πρώτο διάλειμμα είχαμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Δεν είχαν φάει καλά την προηγούμενη ημέρα. Πολλά δεν είχαν φάει πρωινό», σημείωσε η κ. Μαργαρίτα Ζώτα, διευθύντρια δημοτικού σχολείου στους Αγίους Αναργύρους. Η ίδια ευχήθηκε να συμμετέχει το της στο πρόγραμμα και τα επόμενα χρόνια και –κυρίως– να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

koinwnia-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αιφνίδιος θάνατος πεζοπόρου στο #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/n1IKx7MKdh -

  • Bεγγαλικά έξω από το Πανθεσσαλικό #βεγγαλικά - https://t.co/u7LrDL5Hmh -

  • Αιφνίδιος θάνατος Πολωνού πεζοπόρου στο Τρίκερι #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/YcWrWMgizE -

"Αλιεύοντας" την είδηση