Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » 1η Ιανουαρίου 2020 θα ανοίξουν οι βάνες του TAP από Ελλάδα για μεταφορά αερίου
1η Ιανουαρίου 2020 θα ανοίξουν οι βάνες του TAP από Ελλάδα για μεταφορά αερίου

1η Ιανουαρίου 2020 θα ανοίξουν οι βάνες του TAP από Ελλάδα για μεταφορά αερίου

Η ταχεία υλοποίηση του Tap, μιας συνολικής επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και η βεβαιότητα που εξέφρασε ο επικεφαλής του έργου για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, Ρίχαρντ Σκούφιας, ότι «την 1η Ιανουαρίου 2020» θα ανοίξουν οι βάνες για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην », ήταν η πιο σημαντική είδηση που βγήκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου Athens Energy Forum 2017.

Η ενημέρωση από την κοινοπραξία του Tap για την πορεία του έργου έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου και πέραν των σημαντικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για την πρόοδό του, ξεχώρισε και η τοποθέτηση της διευθύντριας εμπορικών και εξωτερικών σχέσεων της κοινοπραξίας, Ούλρικε Αντρες, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της δυναμικότητας του αγωγού και από την Gazprom. «Hμουν παρούσα στο της Βιέννης, όπου η Gazprom εξέφρασε ενδιαφέρον για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην μέσω του Tap. Δεσμευόμαστε από τους κανόνες της Ε.Ε. για τη μεταφορά αερίου και όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο του open season», είπε η κ. Ούλρικε Αντρες απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχου περιεχομένου τοποθετήσεων βασικών μετόχων του Tap την περασμένη εβδομάδα, όπως η Εnagas, η Snam και η Fluxys, oι οποίες ερμηνεύονται και ως μιας μορφής επαναπροσέγγιση της συνολικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ς σε σχέση με τη Ρωσία.

Ριζικά αντίθετος, ωστόσο, με αυτή την προσέγγιση εμφανίστηκε ο αμερικανικός παράγοντας διά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου υπεραμύνθηκε της πολιτικής διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής προμήθειας και ταυτόχρονα εξαπέλυσε ξεκάθαρη επίθεση στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη το ολοκληρωμένο πλαίσιο, οι στοχεύσεις και οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής υπό την προεδρία του Ντ. Τραμπ. «Υπάρχει σημαντική σύγκλιση της Ευρώπης και των Η.Π.Α στα θέματα ς και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη διαφοροποίηση των πηγών», είπε ο Αμερικανός πρέσβης και στράφηκε κατά της Ρωσίας επικαλούμενος τοποθετήσεις του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ , σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αξιοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους ως όπλο πολιτικής και οικονομικής ισχύος. Η Ρωσία με το όπλο της ενέργειας μπορεί να χειραγωγήσει και να διαλύσει κράτη, τόνισε και χαρακτήρισε απειλή για την Ευρώπη τους αγωγούς North Stream 2 και ITGI (ελληνοϊταλικός). Ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιας πρακτικής την , η οποία όπως είπε εάν κατασκευαστεί ο North Stream θα χάσει 2 δισ. ευρώ έσοδα ετησίως από τέλη διέλευσης. «Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό μέσω των τιμών», τόνισε επίσης και εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στον Tap, στον , στην αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, αλλά και στο νέο σχέδιο για τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε δε και στον ΔΕΣΦΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη πρόοδο στην κοποίησή του, στοιχείο που εκφράζει και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Tap, το έργο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκούφιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Από την έναρξη των εγκαινίων προ διμήνου έως σήμερα έχει ανοίξει μια ζώνη εργασίας 200 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων στα χλμ. έχει γίνει η συγκόλληση των σωλήνων, 40 χλμ. έχουν τοποθετηθεί ήδη στο υπέδαφος και 10 χλμ. έχουν αποπερατωθεί πλήρως. Το έργο, όπως είπε ο κ. Σκούφιας, προχωράει με τη συνεργασία 100 κοινοτήτων, 30 δήμων και 3 περιφερειών της χώρας κατά μήκος του αγωγού. Αμεση είναι η εμπλοκή στο έργο του υπουργείου Πολιτισμού και 13 εφοριακών αρχαιοτήτων από τους κατά τόπους διέλευσης, όπου περί τους 200 αρχαιολόγους παρακολουθούν βήμα βήμα τις εκσκαφές, για να διασώσουν τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση