Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει
Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει

Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει

Σε μεγάλες της περιφέρειας και όχι μόνο στη Αττική επεκτείνεται το φαινόμενο της παραβατικότητας στις αντλίες των πρατηρίων. Νέα έρευνα που πραγματοποίησε το για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕ) σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα έδειξε ότι το 11% των πρατηρίων παραδίδουν στους καταναλωτές λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που πληρώνουν με απόκλιση που φθάνει κοντά στο 10%.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΣΕ, η νέα έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 με μυστικό όχημα του ΕΜΠ που ελέγχει την της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία. Από τις 120 επισκέψεις σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης, της και της Αχαΐας, στα 13, ποσοστό 10,83%, παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%. Στα υπόλοιπα 107 (89,17%) πρατήρια οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δηλαδή εντός των ανεκτών ορίων της πολιτείας (0,5%).

Στην πραγματικότητα, η παραβατικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού οι ποσότητες που διακινεί ένα πρατήριο με πειραγμένες αντλίες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές ενός μέσου πρατηρίου κι αυτό το «κλέψιμο» στην αντλία επιτρέπει τη διάθεση καυσίμων σε χαμηλές . Εναν εύλογο προβληματισμό που εκφράζει ο ΣΕΕΠΕ είναι ότι το υψηλό αυτό ποσοστό παραβατικότητας του 11% καταγράφεται ένα μόλις μήνα μετά τη δημοσιο των αποτελεσμάτων της πρώτης έρευνας στην Αττική και ενώ είχε προαναγγελθεί η διενέργεια νέας έρευνας σε άλλες περιοχές της χς, γεγονός που καταδεικνύει ότι «οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται». Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη έρευνα στην Αττική έδειξε υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, ελέγχθησαν 150 αντλίες πρατηρίων και διαπιστώθηκε ότι οι 22, δηλαδή ποσοστό 14,5%, είχαν προβληματικές παρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση