Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει
Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει

Το 11% των πρατηρίων κλέβει το 10% του καυσίμου που παραδίδει

Σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και όχι μόνο στη Αττική επεκτείνεται το φαινόμενο της παραβατικότητας στις αντλίες των πρατηρίων. Νέα που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα έδειξε ότι το 11% των πρατηρίων παραδίδουν στους λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που πληρώνουν με απόκλιση που φθάνει κοντά στο 10%.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΣΕΕΠΕ, η νέα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 με μυστικό όχημα του ΕΜΠ που ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία. Από τις 120 επισκέψεις σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης, της Μαγνησίας και της Αχαΐας, στα 13, ποσοστό 10,83%, παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%. Στα υπόλοιπα 107 (89,17%) πρατήρια οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δηλαδή εντός των ανεκτών ορίων της πολιτείας (0,5%).

Στην πραγματικότητα, η είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού οι ποσότητες που διακινεί ένα πρατήριο με πειραγμένες αντλίες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές ενός μέσου πρατηρίου κι αυτό το «κλέψιμο» στην αντλία επιτρέπει τη διάθεση καυσίμων σε χαμηλές τιμές. Εναν εύλογο προβληματισμό που εκφράζει ο ΣΕΕΠΕ είναι ότι το υψηλό αυτό ποσοστό παραβατικότητας του 11% καταγράφεται ένα μόλις μήνα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρώτης έρευνας στην Αττική και ενώ είχε προαναγγελθεί η διενέργεια νέας έρευνας σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει ότι «οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται». Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη έρευνα στην Αττική έδειξε υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας. Συγκεκριμένα, ελέγχθησαν 150 αντλίες πρατηρίων και διαπιστώθηκε ότι οι 22, δηλαδή ποσοστό 14,5%, είχαν προβληματικές παραδόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση