Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » 11.000 εκτός καταυλισμών
11.000 εκτός καταυλισμών

11.000 εκτός καταυλισμών

Το ρντεβού είχε οριστεί την περσμένη Τετάρτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ομονοίας. «Η διαδρομή δεν είναι εύκολη», προειδοποίησε η 63χρονη Τζούντιθ Εκρις, από την Ολλανδία, της δεκαμελούς ομάδας εθελοντών διαφόρων που συγκεντρώθηκαν για να μοιράσουν σάντουιτς και ζεστό τσάι στους άστεγους . Η «Κ» ακολούθησε την πρωτοβουλία της ομάδας και κατέγραψε την κατάσταση στους δρόμους γύρω από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Από την Π. Τσαλδάρη στην πλ. Κουμουνδούρου και από το στην οδό Αθηνάς η ομάδα μοίρασε σε άστεγους περισσότερα από 150 σάντουιτς. «Είναι λίγοι σήμερα» λέει η 26χρονη Εμιλυ από τη Βοστώνη στη Τζούντιθ, η οποία της εξηγεί ότι λόγω καιρού πολλοί «τρύπωσαν» σε κάποια κατάληψη ή διαμέρισμα για να προστατευθούν από το κρύο.

Η ομάδα « Refuge, όπως ονομάζεται, εξορμεί κάθε δύο μέρες στους δρόμους του ιστορικού κέντρου και εφοδιάζει τους άστεγους μετανάστες με ρούχα και τρόφιμα. «Εχουν αυξηθεί τα άτομα που ζουν στον δρόμο» επιβεβαιώνει ο Αντίν, από το Πακιστάν, που βοηθά την ομάδα υποδεικνύοντας σημεία όπου συγκεντρώνονται ομοεθνείς του. Ρωτάμε πώς χρηματοδοτούν τη δράση τους και η πρώην εκπαιδευτικός Τζούντιθ λέει ότι όλη η βοήθεια φτάνει από την Ολλανδία και διανέμεται αδιακρίτως. «Συγγενείς και φίλοι κάνουν μικρούς εράνους στη γειτονιά μου στο Αμστερνταμ και μου στέλνουν μία φορά τον μήνα τη βοήθεια. Παρακολουθούν τη δράση της ομάδας από τη σελίδα της στο ».

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν εκτός επίσημων κρατικών δομών φιλοξενίας (camps) εκτιμάται ανεπισήμως από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε 11.000 άτομα, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Το ελληνικό παράρτημα της Υπατης Αρμοστείας ίδρυσε τον Οκτώβριο την «ομάδα δράσης» με σκοπό να χαρτογραφήσουν και να προσεγγίσουν τις ανάγκες αυτής της ομάδας προσφύγων που ζουν μόνοι τους στην πόλη. «Επιχειρείται να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία των ανθρώπων εκτός δομών» επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος της ομάδας, συμπληρώνοντας ότι από τη μέχρι τώρα καταγραφή παρουσιάζεται αυξανόμενη τάση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση